latinica  ћирилица
26/05/2019 |  17:58 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Хамилтон први коцкар Монте Карла

Луис Хамилтон је остварио четврту овосезонску побједу, 77. у каријери, на веома занимљивој Великој награди Монака у Монте Карлу.
Луис Хамилтон (фото: twitter.com/f1) -
Луис Хамилтон (фото: twitter.com/f1)

После исцрпљујуће битке која је трајала скоро 110 минута, а у ситуацији у којој је 64 круга возио на средње тврдим гумама, светски шампион је издржао све налете Макса Ферштапена и остварио побједу, коју је посветио легендарном Никију Лауди.

Хамилтон је на крају кроз циљ прошао са 2,6 секунди предности у односу другопласираног аса Ферарија, Себастијана Фетела, док је треће мјесто припало Финцу Валтерију Ботасу, са 3,2 секунду у плусу. Четвртопласирани Холанђанин Макс Ферштапен је због казне (5 секунди), коју је добио у 22. кругу, на крају остао четвртопласирани, са 5,5 секунди заостатка.

Пето мјесто припало је Французу Пјеру Гаслију (Ред Бул) са 9,9 секунди заостатка, а шесто Шпанцу Карлосу Саинцу (Мекларен), који је имао више од 53 секунде "плуса". У бодовима су још и седмопласирани Рус Данил Квјат (Торо Росо), осмопласирани Тајланђанин Александар Албон (Торо Росо), деветопласирани Аустралијанац Данијел Рикардо (Рено) и десетопласирани Француз Роман Грожан (Хас).

У генералном пласману Хамилтон има 137 бодова, а другопласирани Ботас 120. На трећем мјесту је Себастијан Фетел са 82 бода, а четвртопласирани Макс Ферштапен има 78 бодова. Пета позиција је и даље у власништву Шарла Леклера, који је сакупио 57 бодова.

Наредна трка у Свјетском шампионату возиће се за Велику награду Канаде, 9. јуна.

Извор: Спорт Клуб