latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:28 | Аутор: СРНА

Кривична пријава против Новалића и пет директора банака

Синдикат службеника Министарства унутрашњих послова Федерације БиХ поднио је данас Тужилаштву Кантона Сарајево кривичну пријаву против премијера овог ентитета Фадила Новалића и још пет лица, директора пословних банака, због неизвршења судске одлуке у вези са обустављањем исплата по правоснажним и извршним тужбама.

Кривична пријава је поднесена посредством адвоката, а у име полицијских службеника, државних службеника и запослених у Федералној управи полиције и МУП-у, саопштено је из овог синдиката.

- Пријава је поднесена због опструкција и неједнаког третмана при извршењу пресуда из радних спорова у вези са неплаћеним прековременим сатима, за ноћни рад, умањење плате чиме је дошло до теже повреде права чланова и запослених чије интересе и права штити Синдикат, као и наношења штете по буџет ФБиХ у виду затезних камата, за коју највећу одговорност сноси Новалић - истиче се у саопштењу.

Из синдиката подсјећају да је и Уставни суд БиХ у својој одлуци у вези са предметом "Анто Недић и други" у марту, у односу на више стотина њихових тражилаца извршења утврдио повреду права на имовину, као и повреду права на правично суђење.

У саопштењу се истиче да је Уставни суд у тој одлуци навео да "уколико се овакав приступ игнорисања овог проблема од виновника и њихових помагача настави, проузроковаће додатну материјалну штету и наштетити међународном угледу БиХ због подношења представки Суду за људска права у Стразбуру које ће услиједити", преносе федерални медији.

- Имајући у виду да су испуњена сва обиљежја кривичног дјела - неизвршење судске одлуке, за које се гони по службеној дужности, а које је по својој природи сврстано у кривична дјела против правосуђа, од Тужилаштва очекујемо да ће у најкраћем року предузети потребне радње на утврђивању свих чињеница и процесуирању одговорних, чиме би се послала недвосмислена порука да је БиХ земља владавине права у којој закони једнако вриједе за све њене грађане, без обзира на функције које су им повјерене - наводи се у саопшењу.