latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:45 | Аутор: СРНА

Закључено 427 нагодби у првостепеним и другостепеним судовима БиХ

Током "Седмице судских нагодби" од 13. до 24. маја закључено је 427 нагодби у првостепеним и другостепеним судовима у БиХ, саопштено је из Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Највише судских нагодби, 66, склопљено је у Општинском суду у Тузли, док је у Општинском суду у Какњу закључено 48, Основном суду на Сокоцу 40, Општинском суду у Бановићима и Основном суду у Приједору по 31, Основном суду у Бањалуци 22 и Окружном привредном суду у Бањалуци 21 судска нагодба, што указују да су грађани заинтересовани за овај вид рјешавања судских спорова.

Као најпогоднији предмети за закључење судске нагодбе били су предмети који се односе на наплату комуналних и сличних услуга мале вриједности, радне спорове, исплату дугова и потраживања, уплату доприноса за ПИО/МИО, исплату неисплаћених плата и отпремнине, накнаду штете, подјелу/утврђивање брачног насљеђа, уређење међа, материјална давања и друго.

Према посљедњим подацима, од почетка године закључена је 2.231 судска нагодба.

ВСТС подсјећа да се од 2012. године, имплементацијом различитих активности у оквиру пројеката унапређења ефикасности правосуђа које финансирају владе Норвешке и Шведске у ЕУ, а које имплементира тај савјет, судска нагодба континуирано примјењује у пракси.

Имајући у виду да је нагодба један од мање кориштених начина рјешавања спорова у судској пракси БиХ, ВСТС БиХ изражава задовољство оствареним резултатима који показују да грађани прихватају овај начин рјешавања спорова који је бржи и ефикаснији, а саме странке су задовољније исходом спора и услугом суда.

ВСТС је задовољан и што судови показују спремност да мијењају приступ у раду и унапређују ефикасност правосуђа и судских поступака, смањујући број неријешених предмета и пружајући бољу услугу грађанима, наводи се у саопштењу.

Настојање суда да закључи судску нагодбу између странака у спору се често заврши и повлачењем тужбе или спајањем више поступака у један који се окончава судском нагодбом, тако да ефекат судске нагодбе превазилази статистичке показатеље о броју склопљених нагодби, додају из ВСТС.

Савјет ће, у сарадњи са судовима, наставити са промоцијом мирних начина рјешавања спорова и континуирано спроводити мјере које утичу на ефикасно процесуирање предмета, истиче се у саопштењу.

Из ВСТС-а наводе да је то у складу са препорукама Европске комисије за опште унапређење стања у правосуђу БиХ, као једном од основних предуслова на путу европских интеграција и свих будућих обавеза и активности БиХ када је ријеч о стицању статуса кандидата земље чланице ЕУ и почетку процеса преговарања.