latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:58 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Шта је камен спотицања у односима Невесиња и Берковића?

Шта је приоритет? Дуго чекано асфалтирање регионалног пута Берковићи - Невесиње, или модернизација пута Невесиње - Мостар?

Камен је то спотицања у односима Невесиња и Берковића. Док у Невесињу желе бољи пут ка Мостару и коридору 5Ц, за мјештане Берковића асфалтирање региналног пута је приоритет, па се о томе расправљало и на посебној сједници скупштине општине.

Десет година су двије општине заједнички инсистирале да се овај, једини макадамски пут у Српској који повезује двије општине, асфалтира. Холандски донатори одобрили су грант од 2,9 милиона евра, а Влада је требало да надокнади недостајући новац, за шта је лани потписан и уговор.

Из Невесиња је међутим, упућена инцијатива да се тај новац преусмјери. У Берковићима кажу, ово није политичко, већ за ову општину витално питање, па су и власт и опозиција једногласни.

Начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић сматра да је иницијатива из Невесиња непроведива.

Регионални пут преко Трусине, за мјештане Берковића је најближи пут ка Невесињу и тамошњој болници, и значајан дио становништва гравитира овом путу, истичу одборници. Одустајање од његовог асфалтирања, значило би даљу изолацију и исељавање из ове мале и неразвијене општине.

- Овдје неко минира пројекат који је већ у фази реализације и покушава да новац пребаци на неки други пројекат - тврди Славољуб Баћевић, одборник ДНС у СО Берковићи.

За мјештане Берковића, ствари су јасне.

Међутим, и у Невесињу имају своје виталне интересе. За њих је то реконструкција пута ка Мостару. Начелник општине каже да је све само иницијатива, а не готова ствар, и да се свакако неће одустати ни од регионалног пута ка Берковићима.

- У овом тренутку нама је у интересу прикључак на 5Ц, а не градња пута прко Трусине - појашњава Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Тако су из двије сусједне општине ка Влади отишле двије различите иницијативе.

Након вишегодишњег заједничког залагања за асфалтирање регионалног пута преко Трусине, овај стари макадамски пут умјесто да спаја, постао је мјесто раздвајања.

Али, због њега се, кажу десило и немогуће па су се и Дабрани, како у Херцеговини зову мјешатне Берковића, око нечега сложили .