latinica  ћирилица
27/05/2019 |  16:06 ⇒ 22:11 | Аутор: РТС

Вучић поднио Извјештај о Косову и Метохији, наставља се расправа (ФОТО/ВИДЕО)

Скупштина Србије завршила је рад, а расправу након Извјештаја предсједника Србије Александра Вучића о стању на Космету и о дијалогу са Приштином посланици ће наставити сутра.
Александар Вучић пред посланицима (Фото:Танјуг/Р.П) -
Александар Вучић пред посланицима (Фото:Танјуг/Р.П)

21.50 - Сједница Скупштине је завршена за данас. Предсједница парламента Маја Гојковић саопштила је да се наставља сутра посланичким питањима, у 10.30.

21.40 - Вучић је рекао да ће и сутра доћи у скупштину и да ће, ако буде потребно, остати и до поноћи.

21.30 - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Бошњачко национално вијеће Сулејмана Угљанина, који тражи посебан статус за Рашку област или Санџак, таквим захтјевом наноси највећу штету БиХ, те истакао да је Република Српска уставна категорија за разлику од Санџака.

21.10 - Вучићу је подршка дошла и од Ђорђа Милићевића (СПС).

- Морамо да наставимо овај пут, ма колико био тежак и ма колико нам се не свиђао, и да будемо отворени сами према себи, када је ријеч о позицији у којој се налазимо. Немамо Косово какво бисмо хтјели да имамо, али нисмо га изгубили онако како би други жељели - рекао је Милићевић. 

20.40 - Александар Мартиновић (СНС) је рекао да је Бошко Обрадовић, "вјероватно по налогу Ђиласа организовао засједу" на Вучића, с намјером да се са њим физички обрачуна и баци сјенку на сједницу.

 лександар Стевановић из Странке модерне Србије је оцијенио да је расправа о Космету одраз зрелости.

20.30 - Након полемике Александра Вучића и Војислава Шешеља, Балинт Пастор је рекао да у СВМ-у сматрају да је питање Космета важно за све, јер од њега зависи живот грађана. Тражимо реалан приступ и да сви говоримо истину, као што сте ви данас говорили истину, рекао је Пастор.

19.45 - Након Вучића, ријеч је узео Војислав Шешељ које је рекао да "би циљ морао да буде да Србија што прије престане да буде магарац".

- Сталним заклињањем у европски пут, ми то не можемо постићи. Шта год од нас да траже, увек је уцјена, "не можете без тога у ЕУ" - рекао је Шешељ. 

19.20 - Вучић је, одговарајући Јовановићу, рекао да је данашња сједница важна не због доношења неке одлуке, "већ да бисмо народу рекли истину". Народу треба указати и на то какве су пројекције за будућност, како би могли да доносе одлуке, рекао је предсједник Србије.

19.04 – Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић је довео у питање оправданост одржавања скупштинске расправе и упитао Вучића која је то горка истина коју спомиње.

Александар Вучић, Чедомир Јовановић и Ненад Чанак (Фото:Танјуг/Р.П)

18.38 – Вучић је ријечима "Живјела Србија" завршио обраћање у парламенту, након чега је почела расправа. Први је ријеч добио Драган Марковић Палма који је критиковао то што опозиција бојкотује рад скупштине. Марковић је истакао да је побољшан положај Срба на Космету.

18.00 – Приштина не жели дијалог, рекао је Вучић и додао да је питање да ли ће га жељети – питање за њихове менторе. Истиче да је од 2014. године спријечено чланство Косова у девет организација.

17.20 - Вучић је поручио да више никада неће бити погрома Срба на Косову и Метохији. 

17.00 - Чувајући политичку стабилност, подизањем економије увећавамо све друге шансе, чак и оне да бранимо националне интересе, поручио је предсједник Србије. 

16.40 - Већи дио опозиције бојкотује скупштинску расправу о Косову и Метохији. 

16.30 - Уколико нешто не промијенимо, 2100. године биће нас двостуко мање него Албанаца на западном Балкану, рекао је Вучић

16.20 - Инцидент између Двери и радикала испред Скупштине, јавља Танјуг. 

16.15 - Цијелу расправу треба да поченем одоговором на питање у шта вјерујемо - у лаж или истину, рекао је Александар Вучић на почетку излагања и поставио питање - гдје смо ми Срби на КиМ и ко су нам пријатељи?

Александар Вучић пред посланицима (Фото:Танјуг/Р.П)

16.10 - Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић отворила је посебну сједницу парламента, којој присуствује 156 посланика. 

16.00 - Предсједник Србије Александар Вучић стигао је нешто прије 16 часова у Скупштину, гдје ће посланицима представити извештај о Косову и Метохији. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Сједници присуствује премијерка Ана Брнабић, министри и директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић. 

Након дебате, посланици ће се изјаснити о извјештају о преговорима између Београд и Приштине од 2013. до маја 2019. године.

Посланици дијела опозиције који бојкотују рад парламента, најавили су да неће доћи на сједницу на којој је једина тачка дневног реда Извјештај о КиМ.

Иначе, у Извјештају о преговорима Беогарад и Приштине од 2013. до маја 2019. године, који је у петак стигао у Парламент, наводи се да је Србија одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и нема намјеру да одустане од свог мирног приступа рјешавању проблема на Космету.

- Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће - пише у извјештају који је парламенту прослиједила Канцеларије за КиМ и који је доступан јавности.

Истиче се да су Срби Бриселским споразумом добили могућност да на сјеверу покрајине организују органе локалне власти. Произвољне су критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција, јер су Срби добили право на формирање Заједнице српских општина као додатног механизма.