latinica  ћирилица
27/05/2019 |  21:31 ⇒ 28/05/2019 | 07:17 | Аутор: СРНА

Вучић: Република Српска је уставна категорија за разлику од Санџака

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Бошњачко национално вијеће Сулејмана Угљанина, који тражи посебан статус за Рашку област или Санџак, таквим захтјевом наноси највећу штету БиХ, те истакао да је Република Српска уставна категорија за разлику од Санџака.
Александар Вучић  (Фото:Tanjug) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug)

Он је нагласио да је зачуђен што у БиХ и Санџаку постоје политичари који би да изазову нестабилност, додајући да, ако би Угљанин на било који начин стварно угрозио правни поредак Србије, тај проблем би надлежни државни органи ријешили за 24 часа.

- Ви радите против свог, бошњачког народа ако хоћете да кажете да ћете тражити специјални статус, напуштање војске и полиције. Ви имате три општине у Рашкој области у којима сте већина, а шта ћете са 63 општине у БиХ у којима су Срби већина - рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је поручио Србима и Бошњацима да не морају да брину, јер у Рашкој области неће бити никакве нестабилности.

Вучић је замолио Бошњаке који живе у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, али и у Прибоју и Пријепољу, да не насједају на трикове оних који "ништа и нигдје не значе".

- Угљанин не може ништа да уради осим да направи штету БиХ. Не могу да разумем да то не разумију они који долазе код њега. Нису исто Република Српска и то као што они кажу из свог угла Санџак - рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Република Српска уставна категорија БиХ, а да Санџак то није.

- Ми их пуштамо. Знате зашто? Зато што смо сигурни у свој правни поредак и никаве могућности не постоји за угрожавање Србије и грађани не морају да брину. Наши надлежни органи веома брзо и лако ће сваки потенцијални проблем у тој и било којој регији гдје имамо војску и полицију без проблема да ријеше - рекао је Вучић.

Када је ријеч о Републици Српској он је рекао да Србија данас подржава Републику Српску више него иједна ранија власт, новчано и конкретним пројектима.

- Не на причи, него конкретним дјелима што кажу сви представници Републике Српске у оквиру БиХ, јер Србија неће да руши мир и стабилност на Балкану. То је наше понашање и наша одговорност - рекао је Вучић.

Повезане вијести:

Расправа о Косову и Метохији, Вучић поднио Извјештај

Вучић: Вријеме да изаберемо између слатке лажи и горке истине