latinica  ћирилица
27/05/2019 |  16:23 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Шаровић - Љајић: Уколико Приштина до 1. јула не укине таксе, слиједе контрамјере

БиХ и Србија размотриће увођење различитих модела контрамјера на таксе приштинских власти, уколико не буду укинуте до самита лидера западног Балкана у Паризу 1. јула, закључили су данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.
Расим Љајић и Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Расим Љајић и Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић и Љајић су на састанку у Сарајеву констатовали да су и БиХ и Србија свјесне да увођење различитих модела контрамјера, није најбоља, али свакако јесте изнуђена мјера, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату.

Они су се договорили и да се од Европске комисије затражи већи ангажман на хитној реформи ЦЕФТА споразума, који због уведених такса од приштинских власти, де факто не постоји у оном облику у коме је формиран прије 13 година.

Шаровић и Љајић сагласни су да би двије земље требало да заједнички наступају и спроводе координисане активности, чији би циљ био повећање притиска за укидање такса које су увеле приштинске власти.

Током састанка, Шаровић је истакао да је за посљедњих шест мјесеци БиХ испоручила 27 милиона евра робе мање на самопроглашено Косово него у истом периоду прошле године, што је пад од 97 одсто, док је у прва четири мјесеца ове године пласирано робе у вриједности од свега 500.000 евра.

Љајић је нагласио да је од 21. новембра, када су таксе уведене, до 21. маја, Србија на самопроглашено Косово испоручила за 189,5 милиона евра мање робе у односу на исти период прошле године, што представља пад од чак 80 одсто. То практично, значи да је штета нешто већа од милион евра дневно.

Двојица министара су закључила и да грађани на самопроглашеном Косову такође трпе штету због уведених такса, јер су цијене на мало повећане за 5,3 одсто, спољнотрговински дефицит повећан је за 5,4 одсто, а увоз робе за 6,4 одсто.

На састанку је констатовано да су због такса готово заустављене све регионалне иницијативе, чиме је проузрокована политичка штета за нормализацију односа у региону.

Тако на примјер, Додатни протокол пет /олакшавање трговине у оквиру ЦЕФТА/ једино још скупштина самопроглашеног Косова није ратификовала, Протокол шест /трговина услугама/ иако усаглашен, није потписан због проблема који су изазвани увођењем такса, а за Протокол седам /рјешавање спорова/ нису ни започети преговори из истог разлога.

Министри су се заузели за већи степен економске интеграције на Балкану, који подразумијева стварање заједничког економског простора без баријера и компликованих процедура, које отежавају слободан проток робе, људи, услуга и капитала, а услов за то јесте да Приштина безусловно укине таксе.

Уколико се то не догоди, ЕУ ће додатно нарушити властити кредибилитет, а земље овог простора пропустити још једну шансу за привредни опоравак и нормализацију политичких прилика.