latinica  ћирилица
27/05/2019 |  19:03 ⇒ 24/07/2019 | 11:43 | Аутор: РТРС

Због пиралена Бањалука покренула контролу објеката на подручју бившег Инцела

Град Бањалука покренуо је контролу свих објеката на подручју бившег Инцела због изузетно опасног и потенцијално канцерогеног уља пиралена.

Да је ријеч о еколошком акциденту потврђено је и из Републичког Института за заштиту и екологију. Ресорно министарство тврди да је катастрофа могла да буде спријечена, а струка упозорава – према здравственим ризицима, пирален је одмах иза радиоактивних материјала.

У кругу бањалучког Инцела 9.марта букнуо је пожар који је, да није било адекватне реакције ватрогасаца могао изазвати еколошку катастрофу у највећем граду Српске. Наводно је случајно плануо пирален, здравствено изузетно опасно уље за трансформаторе. Градски еколошки инспектор затражио је анализу дијела животне средине која је дошла у додир са опасном супстанцом. Утврђено је: Присуство пиралена и других тешких метала изузетно је повећано.

- Осам узорака је мало да се покаже стварно стање. Потребно је урадити много већи број узорака на тој локацији и неопходно је урадити одређени број узорака на пољопривредним земљиштима која се налазе у околини Пословне зоне, да се процијени колико је то загађење - рекао је Предраг Илић, директор Инситута за заштиту и екологију Републике Српске.

У анализи, у коју смо имали увид, коришћене су граничне вриједности за пољопривредно земљиште, јер за индустријско оне нису прописане. Тако је гранична вриједност 0,2 милиграма по килограму, док је на терену забиљежено око 600 милиграма по килограму. Према ријечима градоначелника, Градска управа одмах је затражила анализу цјелокупног “Инцела”.

- Тражимо укључивање и републичког Инспектората у ову цијелу причу и биће потребно на крају и укључивање републичких институција, зато што се ради о великом броју субјеката и вјероватно великим финансијским износима потребним да се санира дио земљишта - појаснио је Игор радојичић, градоначелник Бањалуке.

 Подсјетимо, још 2005. године рађена је анализа "Инцела" и утврђено је присуство пиралена и тешких метала у земљишту. Од тада до данас пирален није збринут, иако је "Енергетика" у стечају затражила и добила савјет за уклањање отпада са те локације. Крајем 2017. "Енергана" је продата, и њен трећи по реду власник прије рушења, морао је тражити грађевинску дозволу, а прије тога и еколошку, став је Министарства које ће затражити детаљне извјештаје.

- Министарству се обратио "Лукић инвест" са захтјевом за претходну процјену утицаја на животну средину за рушење објекта "Енергане" Инцел, 19. марта 2019. године и то се некако случајно или намјерно поклопило са пожаром - напоменула је Свјетлана Радусин, помоћница министра за екологију.

Струка на цијелу ситуацију не гледа благонаклоно. Контаминирано подручје сматрају, морало је бити заштићено, а није. Проблем је морао бити ријешен и раније без обзира на власништво. Сада кажу - потребно је утврдити да ли је опасна супстанца, чији је период распада 100 година, доспјела у подземне воде.

- То је сад ствар инситуција система како ће да прођу на овом тесту озбиљности. Ради се о материјалу који је по степену опасности тик иза радиоактивних материјала - истакао је Петар Гверо, шеф Катедре за термотехнику Машинског факултета Универзитета у Бањалуци

- Они нису растворљиви у води, али су растворљиви у мастима. Доспијевањем у ланце исхране они се акумулирају у масним ткивима гдје се њихова концентрација кроз ланац исхране повећава - појаснила је Душица Пешевић, шефица Катедре за заштиту животне средине ПМФ Универзитета у Бањалуци.

Иначе 2001. године, БиХ је потписала Стокхолмску конвенцију, којом се обавезала на правилно руковање и сузбијање употребе пиралена. Од тада до данас извезен је само дио ове супстанце, а осим "Инцела", према ријечима стручњака, друга постројења у којима би се он могао налазити у Републици Српској нису ни анализирана.