latinica  ћирилица
28/05/2019 |  10:52 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

Вучић: Циљ застрашивање Срба, претучен и приведен и руски држављанин

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању посланицима у Скупштини Србије да је циљ данашње акције на сјеверу Космета застрашивање Срба.

Вучић је рекао да су у акцији РОСУ ухапшене 23 особе српске и бошњачке националности, највише из косовске полиције, у три српске општине на сјеверу Косова и Метохије. Потврдио је да су војне и полицијске јединице у пуној приправности.

- Јутрос у 5.55 часова кренула је акција када су специјалци упали на територију сјевера Космета са 73 возила, углавном оклопних, и дугим цијевима. Још 50 возила чека у јужној Митровици и још толико на територији Србице од којих је осам већ упућено на Зубин Поток - навео је он и додао да је ријеч о покушају потпуне криминализације српског народа, који је, истакао је, узнемиренији него икад.

Вучић је истакао да је најтеже стање у Зубином потоку, гдје се ненаоружани грађани супротстављају албанским наоружаним јединицама.

- Срби нису располагали наоружањем, Албанци су им пуцали изнад глава бојевом муницијом. Имамо доказе да су упадали у куће и разбијали све - рекао је Вучић.

Он је рекао да постоје информације да је претучен и приведен један руски држављанин - Михаил Красношченко, радник УНМИК-а и да су о томе обавијештене руске власти.

Предсједник је рекао да ће Војска Србије заштитити српски народ на сјеверу Космета уколико дође до ескалације сукоба угрожавања њихове безбједности.

Поручио је да ће Србија очувати мир и да ће увијек штитити свој народ.