latinica  ћирилица
28/05/2019 |  07:12 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Унмик упозорио Приштину; Војска Србије у пуној борбеној готовости (ФОТО)

Јединице РОСУ упале су рано јутрос на територију све четири српске општине на сјеверу Космета. Ухапшено је 28 лица под сумњом да су умијешана у организовани криминал. Има повријеђених. Срби на сјеверу Космета су узнемирени. Најтеже је било у Зубином Потоку гдје су специјалци неколико пута пробили барикаде које су поставили Срби.

Предсједник Србије Александар Вучић наредио је стављање свих јединица Војске Србије у стање пуне борбене готовости. Специјалне и посебне јединице МУП-а у пуној су приправности.

18.50 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да послије данашње акције приштинских специјалаца на сјеверу Косова и Метохије ствари више неће бити исте и да ће Србија имати другачији однос према албанским преговарачима и свима који су се данас, како је, рекао, правили блесави.

- Биће другачији однос према албанским преговарачима и онима који су се данас правили блесави и говорили да је ријеч о борби против корупције или се у првом тренутку нису ни јављали. Јавили су се тек када су схватили да смо врло озбиљни у намери да сачувамо свој народ - нагласио је Вучић.

18.15 – Рамуш Харадинај је рекао да је Приштина обавијестила међународне безбједносне инстанце које су, како је навео, биле свјесне свих параметара ових акција. Тврди да јутрошња акција није била уперена против Срба већ против криминала, као и да су већину доказа против ухапшених на сјеверу КиМ органима доставили управо српски грађани.

17.44 - Шефица Полицијског инспектората Приштине Мирадије Кељменди саопштила је да је 19 данас ухапшених полицајаца суспендовано са дужности и одређен им је притвор од 48 сати.

16.20 - У КБЦ у Косовској Митровици примљене су још двије особе са подручја општине Зубин Поток.

Један је руски држављанин Михаил Красношченко (1956), радник Унмикове администрације који је на Косову двадесетак година. Он је задобио тешке повреде главе и лица и смјештен је на Одјељењу интензивне неге.

Други повријеђени у акцији РОСУ у Зубином Потоку је Развигор Цветић (1953), глувонијема особа, који је повријеђен када је кренуо у продавницу. Он је такође задобио тешке повреде главе и лица тако што је, како је навео др Елек, шутиран чизмама у предијелу носа и десне орбиталне регије, ударан кундаком, а у предијелу леђа шутиран чизмама од стране РОСУ специјалаца.

15.45 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Скупштини Србије да су припадници специјалних снага Приштине данас на Космету ухапсили укупно 28 особа, од којих 20 Срба.

15.05 – Из канцеларије Унмика је саопштено да та мисија са великом забринутошћу прати дешавања на сјеверу Косова, укључујући и привођење два припадника особља те мисије. Један службеник Унмика, руског држављанства, је ослобођен.

Тзв косовска полиција (Фото:AP Photo / Visar Kryeziu)

14.54 - Раденко Миловановић из Зубиног Потока, повријеђен током јутрошње акције "косовске полиције" у том мјесту, каже да су припадници јединица РОСУ пуцали на њих, упадали у куће и малтретирали жене и дјецу.

14.48 - 19 ухапшених полицајаца је суспендовано на 48 сати. Међу ухапшенима је 11 Срба, четири Албанца и четири Бошњака, саопштио је директор тзв. косовске полиције на конференцији за медије у Приштини. Они се сумњиче за организовани криминал и шверц робе.

Ухапшено је и девет цивила, међу њима и два држављанина Русије, припадника Мисије УНМИК-а. 

14.22 - Из касарне Војске Србије у Краљеву нешто прије 14.00 часова почела је да излази колона војних возила, пуних људи и опреме.

У касарну је, непосредно прије кретања колоне, стигао министар одбране Србије Александар Вулин, преноси Танјуг. "Миг 29" надлетио је данас Нови Пазар у правцу копнене зоне безбједности.

14.20 - Специјални представник генералног секретара и шеф Мисије Уједињених нација на Косову, Захир Танин, позвао је на хитно ослобађање особља УН-а, додајући да ће "било каква повреда особља Уједињених нација бити праћена највишим степеном дипломатског и међународно правног одговора".

- УНМИК са великом забринутошћу прати дешавања на сјеверу Косова данас, укључујући притвор два припадника УН-а током обављања њихових дужности од стране косовске полиције. Оба члана особља су касније пребачена у болницу ради лијечења повреда - стоји у саопштењу УН мисије на Косову.

14.18 -  Косовска полицијска служба саопштила је да је током данашње акције спроведене широм Космета ухапшено 19 припадника КПС-а и деветоро грађана различите националности. 

14.08 - Замјеник директора КБЦ Косовска Митровица Златан Елек рекао је да има информацију да је бивши припадник српске полиције преминуо у Лепосавићу од посљедица срчаног удара када је чуо за догађаје.

14.05 - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је министрима спољних послова Вишеградске групе и западног Балкана на састанку у Братислави пренио да је Србија забринута због ситуације на КиМ и чврсто ријешена да заштити свој народ.

14.02 - Предсједник Српске листе Горан Ракић најавио је да ће сутра у подне на Тргу у Сјеверној Митровици бити одржан протестни митинг Срба. О даљим корацима одлучиће се у току дана, додао је Ракић.

13.49 - Портал Инсајдери наводи да је у данашњој акцији ухапшено 28 лица, 19 полицајаца и деветоро грађана. Позивајући се на своје изворе, овај портал наводи пуна имена ухапшених полицајаца: И.Р, Р.Р, Р.К, Б.М, А.М, З.Б, А.П, О.К, Б.Л, Ј.Д, В.Д, А.Б.Б, К.С, З.С, Д.С, Б.М, А.Х, Б.М и М.М.

Од тога, три су припаднице тзв. косовске полиције са сјевера - Ј.Д, А.Б.Б, и М.М.

13.33 - Двојица Срба рањених у Зубином потоку, Бобан Јанићијевић (1976) и Раденко Миловановић (1979), који су примљени у КЦБ Косовска Митровица, стабилно су и ван животне опасности.

Јанићијевић је примљен са отвореним повредама лијеве поткољенице, а Миловановић са затвореним повредама десне поткољенице, рекао је за Танјуг замјеник директора КЦБ Косовска Митровица др Златан Елек.

Оба пацијента су, како је додао, у стабилном стању, и у току су дијагностички процеси.

- Имамо информације из Дома здравља Зубин поток да има доста грађана који су доживјели лакше тјелесне повреде и податке да је начињена велика материјална штета на кућама и објектима у општини Зубин поток и на возилима која су била уредно паркирана поред пута - рекао је Елек.

13.30 - Мисија УН на Космету саопштила је да се повређени руски држављанин Михаил Красношченко налази у болници.

- Руски државаљанин се налази у болници и има повреде - саопштио је УНМИК за руску агенцију Тасс.

Михаил Красношчен

13.17 - Замјеник премијера тзв. Косова Фатмир Љимај изјавио је данас да акције полиције имају за циљ ударац мрежи организованог криминала, у коју су били укључени и неки полицијски званичници.

13.02 - Државна дума је наложила свом комитету за међународне послове да пажљиво прати ситуацију у Србији због заоштравања ситуације на Косову и Метохији. 

13.01 - Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин осудио је упад косовских специјалаца у рејоне сјевера Космета насељене Србима и навео да је то опасно и коси са свим постојећим договорима.

12.58 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су га обавијестили да су западне силе реаговале на акцију специјалаца у Зубином Потоку и да сматрају да она нема везе са борбом против корупције, већ да је ријеч о прекорачивању мера.

- Да то нема никаве везе са борбом против корупције, већ да је ријеч о прекорачењу мјера. Добра вијест за Србију - пренио је Вучићу Скупштини Србије, гдје је данас настављена расправа о Извјештају о КиМ.

12.38 - Само још четири возила РОСУ се налазе на сјеверу Космета и она се повлаче, каже предсједник Србије.

12.35 - Вучић: Рус је ухапшен за наводне криминалне активности, које ће ваљда на неком "новом Штрахе снимку" да нам покажу.

12.33 - Полицијске операције не смију да ослабе напоре за нормализацију и морају имати повјерење свих заједница на Косову, саопштила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич

12.25 - Албански медији јављају да су припадници УНМИК-а обишли повријеђеног Руса.

12.19 - Министарство иностраних послова Русије назвало је упад косовско-албанских специјалних снага у српске општине и хапшење 13 Срба још једном у низу провокацијом Приштине.

Министарство иностраних послова Русије је позвало међународне покровитоље Приштине да уразуме косовско-албанске радикале и спријече даљу ескалацију конфликта.

12.15 - Дописница телевизије Мост јавља да је претучена и једна дјевојка српске националности.

12.10 - Специјалци Росу у Зубином Потоку брутално су претукли око 100 локалних Срба пошто су пробили барикаде у мјесту Вараге. Према сазнањима Новости, полицајци су демолирали и локал у којем су кундацима тукли госте, међу којима је било и стараца.

12.08 - Полиција самопроглашеног Косова огласила се и трећим саопштењем од јутрос у вези са акцијом која је и даље у току на сјеверу. Овог пута, међутим, дају конкретније информације да се акција спроводи и у срединама које су настањене већински албанским становништвом - Србици, Јужној Митровици и Дреници.

- Током данашње полицијске акције, која је још увијек у току, ухапшени су припадници косовске полиције српске, албанске и бошњачке националности - навели су.

12.00 - Агенција Косовапрес објавила је снимак једног од Срба ухапшених на сјеверу, који су доведени у Приштину.

На снимку се види како једног од ухапшених изводе из зграде полицијског инспектората у Приштини у комби полиције у којем су косовски специјалци, након чега возило одлази одатле.

11.56 - Двије особе рањене у Зубином потоку довезене су у Клиничко болнички центар у Косовској Митровици, потврдио је за Танјуг замјеник директора КБЦ Косовска Митровица Златан Елек.

Више информација знаће се након прегледа, а у КБЦ у овом тренутку имају информацију да је још једна особа повријеђена у Зубином потоку.

11.55 - Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић нагласио је да Приштина, у оквиру наводне акције борбе против корупције, осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију, док Србе и Бошњаке "пребијају, везују и одводе као стоку".

11.49 - Вечерње новости сазнају да су се припадници РОСУ повукли из Зубиног Потока и наставили пут ка јужном дијелу Косовске Митровице.

11.48 - У Приштину је спроведено девет припадника Косовске полицијске службе који су ухапшени јутрос и у току је њихово саслушање, речено је за Срну у Команди КПС-а.

Приведени Срби (фото: youtube.com/ KosovaPress)

Остали ухапшени су предати надлежним тужиоцима задуженим за сјевер Косова.

11.45 - У Зубином Потоку нападнута је екипа Прве телевизије. Аутомобил Прве телевизије потпуно је оштећен у пуцњави.

Фото: Танјуг

11.43 - Командант КФОР-а италијански генерал Лоренцо Д`Адар је због "политичке осетљивости тренутка" позвао све стране на КиМ да мирно и одговорно рјешавају спорове, без икакве употребе силе или насиља.

- Људи треба да остану мирни, немају чега да се плаше, стоји у званичном саопштењу КФОР-а - прослијеђеном Танјугу.

11.40 - На друштвеним мрежама појавио се још један снимак хапшења у сјеверном дијелу Косовске Митровице, у насељу Бошњачка махала. На снимку се види како десетак припадника РОСУ изводи једног ухапшеног мушкарца и убацује га у полицијски џип.

11.29 - Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је операција специјалних снага РОСУ озбиљан ударац на крхки мир на Косову и Метохији и да не може бити толерисана ни од нечега што се зове међународна заједница, која је присутна у овој јужној српској покрајини.

11.20 - Члан Српске листе и замјеник "косовског министра унутрашњих послова" у оставци Милан Радојевић рекао је за РТС да је тренутно најтежа ситуација у Зубином Потоку гдје од почетка долази до спорадичних сукоба мјештана и полиције. Према незваничним информацијама, неколико особа је повријеђено, а међу њима је и руски држављанин, иначе радник УНМИК-а. 

11.10 - Тренутно се у Зубином Потоку налази око 120 припадника тзв. косовске полиције, који су интензивно бацали шок-бомбе и испаљивали хице из ватреног оружја према ненаоружаним Србима, наводно у намјери да их заплаше.

11.07 - Два албанска оклопна транспортера БОВ су у центру Зубиног Потока. Специјалци на њима држе уперене пушке према грађанима, јавили су Спутњику грађани из Зубиног Потока.

11.00 - Специјалци РОСУ се у оклопним возилима крећу према језеру Газиводе

10.47 - Вучић: Циљ акције је застрашивање Срба на Космету. Постоје информације да је претучен и приведен један руски држављанин, радник УНМИК-а и о томе смо обавијестили руске власти.

10.44 - Вучић је рекао да су ухапшене 23 особе српске и бошњачке националности. Косовски специјалци су упали на сјевер КиМ са укупно 73 возила. Вучић је истакао да је најтеже стање у Зубином потоку.

Александар Вучић (Фото: Screenshot)

10.44 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић дао је подршку руководству Србије да заштити Србе на Косову и Метохији и изразио наду да стање неће ексалирати.

10.41 - Албански специјалци претресају српске куће на два километра од центра Зубиног Потока. Огласиле се и сирене за узбуну.

10.34 - У касарни Војске Србије у Краљеву примијећена је активност оклопних возила. 

10.32 - Према незваничним информацијама, до сада је ухапшено седам полицајаца, јавља дописник РТС-а. Ситуација у Косовској Митровици је мирна. Подручје надлеће хеликоптер Кфора. Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи састао се са припадницима сигурносних структура. 

10.28 - На магистралном путу ка Зубином Потоку и даље траје операција РОСУ, које покушавају да се пробију до Зубиног Потока.

10.18 - На раскрсници код Техничке школе у Косовској Митровици, близу мјеста некадашње барикаде, која је иначе посљедња уклоњена на сјеверу Космета 2016 године, окупила се група од око пар стотина грађана. Они стоје мирно и тренутно се ту ништа не дешава, преноси КоССев. 

Претходно су грађани у знатно мањем броју били окупљени на главном тргу у центру града, међу којима су били и старјешине храма Св. Димитрије, као и замјеник министра унутрашњих послова самопроглашеног Косова Милан Радојевић, који није давао изјаве за медије.

10.10 - У Лепосавићу нема сирена, али је ситуација напета. Нема окупљања грађана. Екипа РТС-а је примијетила снаге КФОР-а у околини Лешка. Још се не зна да ли има ухапшених у Лепосавићу, али јутрос су виђени припадници РОСУ који су ушли у мјесто са двадесетак возила.

10.06 - Упад специјалних јединица РОСУ и хапшење Срба представља провокацију и јасно показује фрустрацију политичког естабилиштмента у Приштини након јучерашњег говора предсједника Србије Александра Вучиха у Скупштини, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

10.05 - Блокирани сви прилази Зубином потоку. Ухапшено неколико полицајаца и цивила, јавља РТС.

10.03 - Албански медији јављају да су рањена четири припадника КПС-а.

10.01 - На ширем подручју Косова и Метохије до сада је ухапшено више од 30 лица која су у протеклих мјесец дана пратили полицијски инспекторати, саопштено је из Косовске полицијске службе.

У саопштењу се наводи да је у Призрену ухапшено седморо осумњичених за криминалне радње и кријумчарење робе без царинских декларација, од којих два висока полицијска службеника и четворица цариника.

Из косовске полиције за Срну је речено да је акцијом обухваћено више десетина осумњичених припадника КПС-а, царинских службеника и лица која су се бавила трговином робом без царинских и других декларација.

Из полиције су демантовали да је било ко од ухапшених осумњичен или се доводи у везу са убиством лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, као и убиством косовског полицајца Енвера Зумберија 2011. године како су пренијели поједини медији.

09.58 - КФОР је потврдио да је у току операција полиције самопроглашеног Косова која се по налогу Тужилаштва у Приштини одвија на цијелом Косову и Метохији.

- Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом - каже портпарол КФОР-а Винченцо Грасо.

09.51 - Објављен још један снимак акције:

09.50 - У селу Вараге припадници РОСУ направили су велику штету на приватним аутомобилима.

Према ријечима очевидаца, специјалци су кундацима разбијали шофершајбне на возилима и стакла на угоститељским објектима.

На путу су остаци шок бомби испаљених на окупљене Србе.

09.43 - Примијећени су покрети Војске Србије и полиције ка Космету, јавља РТС.

09.41 - Мост који дијели Косовску Митровицу на сјеверни и јужни дио може да се пређе само пјешке, јер га је КФОР затворио за саобраћај.

09.38 - Предсједник Србије Александар Вучић обратиће се Скупштини у 10.30 часова.

09.37 - Албански медији објавили су снимак на којем се чују пуцњи:

09.31 - У пуцњави у Зубином Потоку лакше је повријеђено двоје Срба.

09.30 - Косовске полицијске снаге су прошле барикаду, коју су поставили мјештани Зубиног Потока. Један полицајац је рањен у тој акцији, јављају медији.

Спаљивањем гума у близини Зубиног Потока, мјештани су покушали да спријече полицијску акцију хапшења.

09.25 - У току је сједница Савјета за националну безбједност.

09.15 - У Зубином Потоку су чују пуцњи. Специјалци РОСУ бацају шок бомбе, док су сви прилазни путеви блокирани.

09.13 - Више десетина грађана Косовске Митровице, углавном младих, контејнерима поставља барикаду према источном мосту, у улици Књаза Милоша. Сирене за ваздушну опасност су поново активиране и све више грађана се окупља.

09.09 - Предсједник Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да су Албанци пажљиво бирали тренутак за акцију на сјеверу Космета. Истиче да овом бруталном акцијом шаљу поруку да не желе наставак дијалога и да им је циљ да изазову Србију на оружану акцију. Истиче да је битно сачувати јединство Срба и позива на снажне дипломатске активности како ситуација не би ескалирала.

08.56 - Како незванично сазнају Новости, у општини Зубин Поток је тренутно најтежа ситуација.

Зубин Поток-барикаде (gazetaexpress.com)

Барикада која су Срби поставили у селу Зупче пробијена је и Росу се креће преме селу Вараге.

Барикаде код Зубиног Потока (фото: twitter.com/serbia_forever)

08.49 - У Рудару у групама пролази по неколико возила са КПС полицајцима и припадницима РОСУ.

Фото: Вечерње новости

08.45 - Током акције РОСУ на сјеверу КиМ дошло је пуцњаве у општини Зубин Поток и том приликом лакше је рањен припадник специјалних јединица полиције самопроглашеног Косова, јавља Коссев.

08.43 - До зуба наоружани припадници РОСУ спријечили су екипу телевизије Мост да настави пут ка Зубином Потоку.
Према незваничним информацијама, припадници РОСУ упали су и у полицијску станицу у сјеверној Косовској Митровици и ухапсли два полицајца КПС-а.

08.49 - Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај позвао је грађане да остану мирни.

- Операција против кријумчарења и организованог криминала се спроводи у сјеверним општинама на Косову. То је дио наше посвећености спровођењу владавине права за све. Потврђујем да је ова операција против организованог криминала и усмерена против полицајаца и цариника. Позивам грађане да остану мирни - написао је Харадинај на Твитеру.

08.47 - Све више грађана на тргу у Косовској Митровици.

08.44 - РОСУ је до 8.30 часова ухапсио 13 Срба припадника КПС на сјеверу КиМ, речено је Танјугу у добро обавијештеном извору. 

08.39 - Полиција самопроглашеног Косова саопштила је да је, на основу налога Основног суда у Приштини, извршена операција која је за резултат имала хапшење неких полицијских званичника и грађана.

У саопштењу се додаје да је овој операцији петходила вишемјесечна истрага ПИК-а и полиције /самопроглашеног/ Косова на челу са Специјалним тужилаштвом /самопроглашеног/ Косова, која је резултирала основаном сумњом о укључености неких полицијских званичника и грађана у учешћу и организовању криминалне групе, у вези са другим кривичним дјелима кријумчарење робе и злоупотреба службеног положаја, подмићивање итд.

- Упркос оружаном отпору у Сјеверној Митровици, полицијска операција се наставила, укључујући хапшења и контролисање неких локација што је резултирало конфискацијом релевантних доказа, укључујући и дуге цијеви -наведено је у саопштењу.

08.32 - Послије дуже од сат времена сирене су престале да завијају у Косовској Митровици, преноси Коссев.

08.25 - РТС јавља да је на сјеверу Космета и даље у току акција РОСУ и да је најкритичније у Зубином Потоку.

08.17 - Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао за РТС да је у име предсједника Србије обавијестио међународне представнике да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће реакција Србије бити у току данашњег дана.

Додао је да РОСУ у Зубином Потоку напада ненаоружано српско становништво. 

08.11 - Танјуг јавља да су у акцији РОСУ ухапшена шесторица Срба припадника КПС-а.

08.09 - Ђурић: До зуба наоружани косовски специјалци у овом тренутку нападају Србе на уласку у Зубин поток.

08.05 - Политички представници Срба са Косова и Метохије, који су у понедјељак присуствовали посебној сједници Народне скупштине у Београду, на којој је предсједник Србије говорио о преговорима са Приштином, хитно су отпутовали у јужну српску покрајину.

07.58 - Окупљање грађана на Тргу цара Лазара у Косовској Митровици:

07.54 - Медији на албанском наводе да има на десетине ухапшених, и да су поред хапешња укључених у криминал, ухапшени и осумњичени за умијешаност у убиство Оливера Ивановића, као и убиство полицајца Енвера Зумберија 2011. године, јавља дописник РТС-а.

07.52 - Према незваничним информацијама из полиције самопроглашеног Косова, ухапшено је пет особа под сумњом да су умијешане у организовани криминал

07.52 - Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су специјалне јединице РОСУ упале из три правца на сјевер Космета.

07.46 - Новости пишу да је у Зубином потоку једно лице рањено.

07.45 - Према сазнањима Новости, хапшења су у току у Зубоном Потоку гдје је, како незванично сазнају, ухапшено једно лице.

07.37 - Вечерње новости преносе да је акција изведена у све четири општине на сјеверу Космета и да је ухапшено укупно седморо Срба.

07.35 - Србија је покренула интензивне дипломатске активности, сазнаје РТС.

Западним силама је упућена молба да обуздају албанске марионете и стављено је до знања да Србија неће дозволити етничко чишћење на Космету. Од савезника, Русије и Кине, очекује се свака врста помоћи.

07.34 - РТС јавља да су ухапшени припадници пограничне полиције

07.25 - Велики број грађана окупио се на главном тргу у Косовској Митровици.

Окупљање Срба у Косовској Митровици (фото: radiokontaktplus.org)

07.24 - ТВ Прва јавља да је, према досадашњим информацијама, у акцију у дијелу Косовске Митровице који се зове Бошњачка махала, ухапшен један припадник полиције самопроглашеног Косова српске националности.

Ова телевизија наводи да је рано јутрос изведена још једна акција припадника РОСУ, у мјесту Рудари, у општини Звечан, али да за сада нема потврда да ли је у тој акцији неко ухапшен.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да су јединице РОСУ, јутрос око шест часова, наоружане до зуба, упале на сјевер КиМ са циљем да застраше и изазову панику уз хапшења која је претходних дана најављивао предсједник Србије.

Ђурић је навео да су се чули и пуцњи и да постоје информације о ухапшенима. Како је додао, ситуација је драматична.

Истиче да је потпуно јасно да су екстремисти у Приштини прибјегли најстрашнијим методама уз сагласност међународне заједнице и на велику срамоту Квинте.

Директор Канцеларије за КиМ, каже да се овакав сценарио догодио иако је Београд позивао да се он спријечи. Оцјењује да то представља играње са миром на територији јужне српске покрајине.

Како каже, Приштина оваквим акцијама не жели да Срби више буду на Косову и Метохији.