latinica  ћирилица
31/05/2019 |  11:58 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Важно дигитално повезивање матице и дијаспоре (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас у Бањалуци да је дигитална комуникација све више заступљена и да је зато веома значајно дигитално повезивање матице и дијаспоре.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

- Веома је значајна иницијатива да Република Српска покрене израду технолошке платформе путем које ће комуницирати са људима у иностранству - рекао је Рајчевић на Форуму дијаспоре на панелу о теми "Дијаспора за 21. вијек".

Он је истакао да је потребно дати смјернице људима у иностранству на који начин да промовишу вриједности Републике Српске.

- То је важно за доношење политичких одлука, али и за економски развој. Реално је очекивати да наши људи у иностранству буду стављени у функцију развоја Српске - додао је Рајчевић.

Он каже да ће се јединственом платформом Влада Српске ставити на располагање дијаспори.

- Влада Републике Српске биће покретач и носилац израде технолошке платформе. Тако ћемо имати евиденцију о нашим људима у иностранству који желе развој Српске - рекао је Рајчевић.

Шеф Представништва Републике Српске у Белгији Марио Ђурагић рекао је да је ово представништво развило "платформу мапирања људских потенцијала" Српске у иностранству.

- Идеја је била да покушамо савременим технологијама креирати виртуалну заједницу којом ће бити превладан географски простор. Циљ је да окупимо квалитетне људе који могу помоћи развоју Српске. База података се пуни свакодневно, а ово мора бити државни пројекат - каже Ђурагић.

Он је напоменуо да се модерним технологијама могу повезати Српска и дијаспора.