latinica  ћирилица
31/05/2019 |  07:19 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Други дан Форума: Значајно дигитално повезивање матице и дијаспоре (ФОТО)

У Бањалуци је настављен Форум дијаспоре под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Форум је окупио око 200 учесника из више од 30 земаља, а циљ је јачање привредне и културно-научне сарадње Српске и српског народа у расијању.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је Форум дијаспоре оправдао очекивања, јер су изнесена бројна мишљења, поруке и идеје о унапређењу сарадње са дијаспором које ће допринијети развоју Српске, што је заједнички циљ.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да ће Стратегијом за сарадњу с дијаспором бити дефинисане адекватне мјере које ће допринијети унапређењу односа Српске и дијаспоре.

- Циљ нам је заштита нашег писма, језика, културе и традиције. Стратегијом ће бити обухваћене ове области, али и начин сарадње са Српском православном црквом. Сарадња са дијаспором подразумијева и успостављање бољих контаката - рекао је Клокић на Форуму, говорећи о стратегији за сарадњу са дијаспором Републике Српске.

Други форум дијаспоре (Фото: Срна)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је на панелу "Дијаспора за 21. вијек - Нови концепти умрежавања и нова дијаспора; дигитално повезивање матице и дијаспоре и улога младих као носиоци развоја и промоције Републике Српске и Срба у свијету", да је дигитална комуникација све више заступљена и да је зато веома значајно дигитално повезивање матице и дијаспоре.

Шеф Представништва Републике Српске у Белгији Марио Ђурагић рекао је да је ово представништво развило "платформу мапирања људских потенцијала" Српске у иностранству.

Замјеник директора М:тел Аустрија, Миленко Цвијановић, рекао је на панелу "Дијаспора за 21. вијек" да је ова компанија, која је посљедњих година присутна на аустријском комерцијалном тржишту, препознала значај повезивања матице и дијаспоре путем телекомуникационих услуга.

- Комуникација матице и дијаспоре, као и људи из свијета бизниса, мора бити двосмјерна - рекао је Цвијановић и додао да ова компанија већ има око 50.000 корисника, од чега је 40.000 припејд, а 10.000 постпејд.

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је на првом панелу под називом "Дијаспора за развој Српске" - Значај дијаспоре за одрживи економски раст и пораст запослености у Републици Српској", да је Република Српска постала мјесто сигурног инвестирања и поузданог партнерства, те да и даље унапређује амбијент за пословање.

Ђокић је навео да институције усклађују прописе за инвестирање, на чему ради и локална и републичка администрација.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић рекао је на Форуму да је дрвопрерада сектор који нуди добре перспективе, јер је обим размјене Републике Српске са иностранством 700 милиона КМ.

Успјешни привредник из Аустрије Александар Ченић рекао је да су произвођачи из Републике Српске максимално спремни за "утакмице" на европском тржишту и поручио им да морају бити "агресивнији" у наступу на том тржишту и нуђењу својих квалитетних и приступачних производа.

Ченић, који је и предсједник Европске иницијативе за јужну и југоисточну Европу, оцијенио је да овдашњи привредници имају потребне сертификате за наступ и на аустријском тржишту, те да је поменуту чињеницу показао наступ привредника Српске на недавном отварању изложбено-продајног салона у Линцу, коме је присуствовао премијер Српске Радован Вишковић.

За сутра је планиран туристички обилазак града, којим је предвиђена посјета Храму Христа Спаситеља и Музеју Републике Српске, тврђави Кастел и шетња Господском улицом.

Предсједница Српске  истакла је на отварању Форума да је основни циљ чвршће повезивање институција Републике Српске са дијаспором.

- Ми посматрамо дијаспору Републике Српске као велики ресурс, али смо свјесни да она не може да покаже свој пуни потенцијал уколико није у вези са институцијама и свим активностима које чинимо дуги низ година и које иду ка томе да направимо институционалну везу са нашим људима у свијету - рекла је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је да ће НСРС подржати сваки вид сарадње Републике Српске и дијаспоре.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да је сарадња са дијаспором изузетно значајна за развој и просперитет Републике Српске, те да је приоритет Владе јачање привреде и побољшање стандарда становништва.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је повезивање Републике Српске са дијаспором од изузетног значаја, чији је циљ унапређење сарадње у свим областима, а на добробит развоја Српске.

Форум дијаспоре покренут је прошле године на иницијативу и под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика, с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и сваке друге сарадње између Српске и Срба у иностранству.

Први Форум дијаспоре окупио је 150 учесника из 26 земаља међу којима су били угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних, студентских и других организација.

Влада Републике Српске је почетком ове године успоставила Одјељење за институционалну сарадњу и дијаспору у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу као институционалну тачку за сарадњу са дијаспором.