latinica  ћирилица
31/05/2019 |  18:52 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Поднесена дисциплинска тужба против Тегелтије

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ поднијела је данас дисциплинску тужбу против судије Основног суда у Бањалуци и предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, због дисциплинског прекршаја из Закона о ВСТС-у, те затражила да он буде удаљен са дужности до окончања дисциплинског поступка.

Тужба је поднесена због сусрета туженог са Нермином Алешевићем, о којем су медији извјештавали претходних дана, саопштено је из ВСТС-а.

Тегелтија је, у саопштењу за јавност, потврдио да је о дисциплинској тужби обавијештен вибер поруком.

- Данас сам од стране замјеника главног дисциплинског тужиоца ВСТС-а вибер поруком обавијештен да је против мене поднио дисциплинску тужбу са захтјевом за привремено удаљење од дужности. Нисам упознат са садржајем тужбе, њеним разлозима нити основама за њено подношење, јер ми није достављена. Такође нисам упознат са разлозима нити основом за предлагање привременог удаљења са дужности. У поступку који је претходио подношењу ове тужбе нисам имао прилику да учествујем као пријављени, нити се изјасним на наводе тужбе нити захтјева за суспензију - рекао је Тегелтија.

Он је поручио да ће од данас користити годишњи одмор до одлуке о удаљењу са фунцкије.

- Од данас узимам годишњи одмор у којем периоду ће управљање институцијом водити потпредсједнице ВСТВ-а, а до одлуке по захтјеву за привремено удаљење са дужности, како би институција ВСТС, у периоду мог годишњег одмора, без било каквог мог учешћа у раду, могла да се опредијели о захтјевима КДТ-а - поручио је.

Наглашава да пошто не зна садржај тужбе и захтјева за привремено удаљење са дужности, истиче да уколико је тужба поднесена против њега као судије, да је на сталном раду у ВСТС-у као предсједник ВСТС-а те да све радње предузима у том статусу а не у статусу судије Основног суда у Бањалуци.

- Према томе, према мени се морају примјењивати законске и подзаконске одредбе које се односе на одговорност предсједника ВСТС-а и чланова ВСТС-а, а никако одредбе које се односе на одговорност судија који су на раду у судовима у БиХ. Свако друго поступање, са мог становишта, би било правно насиље и могло би се ставити у контекст ванзаконског покушаја елиминације предсједника ВСТС-а. Уколико је тужба и захтјев за привремено удаљење против мене поднесена као против предсједника ВСТС-а, тада је закон предвидио јасне процедуре и за разрјешење и за суспензију предсједника ВСТС-а које се морају поштовати и све одлуке ВСТС-а донесене у законској процедури ћу безрезервно поштовати. Подношење ове тужбе је још један од доказа у прилог мојих ранијих тврдњи да КДТ ВСТС-а ради без било каквог утицаја предсједника ВСТС-а. Иако нисам имао прилику да се изјасним, нити сам видио тужбу, сматрам да нисам учинио ни један дисциплински прекршај, нити се на било који начин осјећам одговорним - саопштио је Тегелтија.

Тегелтија је за адвоката у овом случају ангажовао Асима Црналића.