latinica  ћирилица
04/06/2019 |  18:53 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

Адвокати: Тегелтија мета политичких центара моћи

Одлуку Дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ да одбаци тужбу против Милана Тегелтије поздравило је Удружење судија Републике Српске, бањалучка Адвокатска комора и некадашњи Главни дисциплински тужилац.

Већина адвоката и судија сматра да је предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија мета политичких центара моћи и да је Дисциплинска комисија, у овом случају, показала и храброст и стручност.

Дисциплинска комисија је, одбацујући тужбу, навела да је Милан Тегелтија од именовања за предсједника ВСТС-а све радње предузимао као први човјек те институције, а не као судија Основног суда у Бањалуци.

- У обављању функције предсједник ВСТС не поступа у судским предметима у Основном суду у Бањалуци, као ни неком другом суду у БиХ. Дакле, статус функционалног поступања у својству судије у било којем суду у БиХ је залеђен, јер је неспојив са обављањем функције предсједника ВСТС - наведено је у саопштењу Дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ.

Дисциплинска комисија одбацила је и захтјев за суспензијом Милана Тегелтије, наводећи да је тај поступак прецизиран члановима седам и 77 Закона о ВСТС-у. Комисија се позвала и на став чланова Савјета који су се, недавно, огласили и тим поводом.

- Савјет је, на приједлог предсједника ВСТС, на сједници разматрао спорни снимак и чланке појединих медија и дао пуну подршку предсједнику ВСТС, и то једногласно. На тој сједници није било приједлога да се предсједник привремено удаљи с те позиције - наводи Дисциплинска комисија ВСТС БиХ.

Бањалучка Адвокатска комора поздравља одлуку Дисциплинске комисије. Сматрају да се струка, у овом случају, одбранила од насртаја политике.

- Овим се показало да Комисија није под утицајем политичких притисака из амбасада, међународних организација и других који су имали намјеру да правосуђе ставе под своју контролу - сматра Дарко Кременовић, предсједник бањалучке Адвокатске коморе.

Да дисциплинског поступка против предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије није ни требало бити, изричит је накадашњи главни дисциплински тужилац Арбен Муртезић.

- Јасно је да је од почетка проблематично да ли се тај дисциплински поступак уопште могао водити против Милана Тегелтије као судије, с обзиром на то да је он све што је радио у овој ситуацији радио као предсједник Савјета - сматра Арбен Муртезић, некадашњи Главни дисциплински тужилац ВСТС-а БиХ.

И у Удружењу судија Републике Српске одлуку Дисциплинске комисије ВСТС-а оцјењују као ваљану. Важно је кажу, што је Комисија утврдила да је Тегелтија у овом случају поступао као предсједник ВСТС-а, који има обавезу да саслуша све који сматрају да у њиховом предмету има неправилности.

А да је било неправилности, подјећамо, Тегелтији је тврдио бизнисмен Нермин Алешевић који је и објавио снимак. Алешевић је, потом, рекао да је то само исјечак и да је комплетан снимак са Тегелтијом и инспектором СИПА Марком Панџом послао амбасади Велике Британије.

Тај, цјелокупан видео-запис никад није објављен, иако је Тегелтија позивао да то буде учињено.