latinica  ћирилица
05/06/2019 |  07:50 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Додик у Санкт Петербургу

У Санкт Петербургу сутра почиње Економски форум на којем ће учествовати више од 1500 руских и међународних компанија из области финансија, информационих технологија, пољопривреде, рударства. Тамо ће бити предсједница Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Из Кабинета предсједнице саопштено је да ће Цвијановићева током посјете Санкт Петербургу разговарати са вршиоцем дужности губернатора Петербурга Александром Бегловим и том приликом потписати "мапу пута" активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске, за период од 2019. до 2021. године.

Предсједница Републике учествоваће на Међународном економском форуму у панел- сесији "Једнаке могућности у доба дигиталне економије" и присуствовати пленарној сесији на којој је предвиђено обраћање предсједника Руске Федерације Владимира Путина и предсједника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.

Раније је речено да ће Цвијановићева и Додик у Санкт Петербургу разговарати о рехабилитацији договора у вези са гасом и одвајању крака руског гасовода Турски ток за Републику Српску.

Разговараће са руководством Гаспрома о одвајању крака за Републику Српску да би довели гас у Бањалуку из економских и еколошких интереса, као и изградњи гасне термоелектране.

Додик је, за АТВ, рекао да ће се састати и са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровим, као и са градоначелником Санкт Петербурга.

Додик ће на позив руског предсједника Владимира Путина, учествовати на Економском форуму у Санкт Петербургу којем ће присуствовати и предсједник Кине Си Ђинпинг.

Повезане вијести:

Српска досљедна војној неутралности

Додик: Циљ блокаде је успостављање бошњачке доминације