latinica  ћирилица
05/06/2019 |  12:21 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Економски форум у Санкт Петербургу - у фокусу модернизација енергетског сектора

У Санкт Петербургу од 6. до 8. јуна биће држан Међународни економски форум, а кључна тема је развој и модернизација енергетског сектора.
Економски форум Санкт Петербург (Фото:Russian Exports) -
Економски форум Санкт Петербург (Фото:Russian Exports)

На овом веома важном економском догађају учествују и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Колико је важан овај форум, потврђује и то да ће ове године присуствовати више од 17.000 посјетилаца из више од 140 земаља свијета.

Како је најављено, на Форуму ће учествовати и предсједник Бугарске Румен Радов, премијер Јерменије Никол Пашињан, премијер Словачке Петер Пелегрини, као и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутијерес.

Панел о енергетици је важна тема у пословном програму СПИЕФ-а, а на сесији ће бити представљена свеобухватна анализа одрживог развоја нафтне и гасне индустрије, уз нагласак на њену мултинационалну, мултикултуралну природу и географску разноликост, најављује организатор форума, Фондација Росконгрес, у саопштењу достављеном Танјугу.

Током дискусије, учесници ће размијенити мишљења о трендовима на енергетским тржиштима, о трансформацији глобалне нафтне и гасне индустрије, о утицају геополитичких фактора на тржишта, а процијениће и потенцијал за сарадњу и иновације зарад ефикасног преласка на економију са ниском емисијом угљен-диоксида.

Сесијом ће модерирати члан државне Думе, новинар и предсједник надзорног одбора Руске хуманитарне мисије, Јевгениј Примаков, и предсједник Сасакава фондације за мир, Нобуо Танака, док ће кључну презентацију одржати извршни директор Росњефта Игор Сечин.

На сесији "Глобални енергетски сектор: Изазови и могућности" биће ријечи о непрекидној трансформацији свјетских енергетских тржишта и трајном мијењању структуре тражња енергије.

Панелисти ће дискутовати о руској стратегији за тржишта нафте и гаса, као и о успостављању праве равнотеже између максимизирања улагања у производњу нафте у настојању да се повећа тржишни удио и могућности наставка тјесне сарадње са земљама произвођачима нафте у циљу ограничавања производње.

Извјештач "Блумберг" телевизије Анмари Хордерн ће модерирати сесијом, а међу главним говорницима су руски министар енергетике Александар Новак, извршни директор Руског директног инвестиционог фонда Кирил Дмитријев и директор Ројал Дач Шела Бен ван Берден.

Најављена је и сесија о стратешком путу за енергетске компаније.

У саопштењу Росконгреса се подсјећа да су државе чланице Уједињених нација 2015. године једногласно подржале резолуцију "Трансформација нашег свијета: Агенда за одрживи развој до 2030. године", која дефинише акциони план за подизање животног стандарда, очување планете и постизање просперитета.

Нафта и гас ће, како се наводи у агенди, задржати системску улогу у глобалној структури енергетских ресурса, а континуирани развој индустрије биће кључ за елиминацију глади и сиромаштва, смањење социјалне неједнакости и осигуравање доброг животног стандарда, који је обавезан за одрживи развој.

Подсјећања ради, Међународни економски форум у Санкт Петербургу се од 1997. године одржава у овом граду, а од 2005. године под покривитељством предсједника Русије Владимира Путина.

Поред бројних шефова држава, премијера и министара, на форуму ће учествовати више од 200 лидера водећих свјетских компанија и више од 700 најутицајнијих компанија из Русије.

Форум се одржава од 6. до 8. јуна.