latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:26 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Бањалука обиљежила Спасовдан (ФОТО)

Град Бања Лука је данас обиљежио Спасовдан, крсну славу града и Саборног храма Христа Спаситеља.
Литија Спасовдан - Фото: РТРС
Литија СпасовданФото: РТРС

У јутарњим часовима одржана је света архијерејеска литургија коју је служио епископ бањалучки Јефрем, а након тога је услиједила спасовданска литија око саборног храма.

- Уз Бањалуку, славу данас славе и други пријатељски градови и општине којима такође упућујем честитке, а посебно нашем братском граду Београду. Спасовдан је радостан дан, празник побједе над сумњом и страхом, празник који доноси одговор и наду. За нас је веома важно да имамо и вјеру и наду у нашу перспективу и напредак. Обиљежавањем Спасовдана, ми практично приводимо крају програм који смо назвали "Прољеће у Бањалуци" гдје је на различитим манифестацијама било преко 50 хиљада грађана - истакао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Литургија поводом крсне славе града Бањалука (Фото: СРНА)

Он је најавио да ће 14. јуна бити отворен нови мост на мјесту некадашњег Зеленог моста, а да ће пригодним свечаностима бити обиљежен још један велики празник у јуну, а то је Видовдан.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, честитао је празник суграђанима и свештенству Епархије бањалучке и истакао да из Бањалуке данас одлазе лијепе поруке поготово када су у питању перспектива и будућност нашег града.

У име Владе Републике Српске спасовданским свечаностима је присуствовао министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.