latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:46 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

У Србији проглашено стање елементарне непогоде (ФОТО)

Влада Србије донијела је одлуку о проглашењу стања елементарне непогоде због обилних падавина, града и изливања бујичних и других водотокова које су овог мјесеца изазвале велику материјалну штету у појединим општинама у земљи.
Kрупањ (Фото:Tanjug/Саша Петровић) -
Kрупањ (Фото:Tanjug/Саша Петровић)

Одлука представља први корак у активирању државе у дефинисању тачног броја општина и штете настале у поплавама, како би се приступило обнови инфраструктуре, приватних и објеката јавне намјене, саопштено је из Владе Србије.

На данашњој сједници усвојен је и приједлог Закона о комуналној милицији који ће омогућити општинама да у сарадњи са полицијом, преузму и реализују сопствени дио одговорности за комунални ред у општини и безбједно и уређено животно окружење грађана.

Предложеним законом комунална милиција добила би и неколико нових овлашћења како би се унаприједила њихова одговорност о комуналном реду у општинама.

Полаве (Фото:Tanjug, Saša Petrović)

С обзиром на то да право на употребу назива "полиција", има искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране, предложено је да се назив "комунална полиција" измијени у "комунална милиција".

Влада Србије дала је сагласност за запошљавање 100 најбољих дипломаца Медицинског факултета и 400 најуспјешнијих дипломаца средњих медицинских школа у здравственим установама у Србији, како би се младим кадровима омогућило да раде и усавршавају се у својој земљи.

Усвојен је Приједлог закона о науци и истраживањима којим ће се обезбиједити институционално финансирање науке, оснаживање института од националног значаја, механизма за оснивање нових институција, као и ефикасније праћење и оцјену рада самих института.

Стиже нова тура "потопа" (Фото:Tanjug, Saša Petrović)

Влада је на данашњој сједници донијела одлуку о оснивању Института за информационе технологије Крагујевац у оквиру Универзитета у Крагујевцу.

На седници је усвојен Приједлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Црне Горе о узајамном признавању квалификованих услуга од повјерења, који ће омогућити превазилажење препрека у електронском пословању између двије земље, а грађанима и привредним субјектима једне земље биће омогућено коришћење онлајн услуге друге земље.