latinica  ћирилица
06/06/2019 |  16:03 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

УКЦ: Размјена искустава са руским стручњацима о реконструкцији дојке

Љекарски тим Универзитетског клиничког центра Републике Српске обавио је данас примарну реконструкцију дојке, коју је први пут преносио путем видео-линка колегама из Онкоцентра у Санкт Петербургу са циљем стручних консултација и размјене мишљења у току оперативног захвата.
Оперативни захват примарне реконструкције дојке - Фото: СРНА
Оперативни захват примарне реконструкције дојкеФото: СРНА

Ријеч је о оперативној процедури која подразумијева одстрањење и реконструкцију дојке анатомским имплантом у једном акту, саопштено је из УКЦ.

Из овог центра наводе да се пацијенткиња чији су иницијали Ј.Б. /49/ осјећа добро и постоперативни ток протиче уредно, те да ће остати хоспитализована на Клиници за пластично-реконструктивну хирургију ради даљег лијечења. 

- Веома важан моменат у лијечењу карцинома дојке, након њеног одстрањења представља и естетски сегмент, стога је важно посветити пажњу естетској хирургији, односно реконструктивној и пластичној хирургији, те подићи свијест о њиховом значају - наведено је у саопштењу.

Примарну реконструкцију дојке успјешно су извели начелник Центра за дојку УКЦ-а Александар Гузијан, специјалиста опште хирургије и наченик Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Никола Барош.

Из УКЦ-а наводе да је сарадња еминентних стручњака Онкоцентра Санкт Петербурга и љекара Универзитетског клиничког центра Српске резултирала успјешном реконструкцијом дојке. 

- Ово је још један вид контунуиране медицинске едукације и међународне сарадње, као и размјене позитивних искустава у дијагностиковању и лијечењу и хируршком збрињавању онколошких обољења између Онкоцентра у Санкт Петербургу и УКЦ-а Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Из ове здравствене установе подсјећају да су традиционалне пријатељске везе Републике Српске и Русије у септембру прошле године резултирале првим кораком у практичној реализацији сарадње у сфери здравства.

Карцином дојке је превентабилан карцином, те се у оквиру Програма превенције и контроле незаразних болести у Републици Српској препоручује свакој жени старијој од 40 година ултразвучни и мамографски преглед дојки.

Универзитетски клинички центар Српске регионални је лидер у реконструктивној хирургији дојке, а медицинско особље Центра за дојку и Клинике за пластично-реконструктивну хирургију у континуитету улаже напоре како би свака жена сачувала симбол женствености.

Прва примарна реконструкција дојке у УКЦ Републике Српске урађена је 2008. године.