latinica  ћирилица
06/06/2019 |  16:11 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Трнинић: Кориштење мобилног телефона - најчешћи узрок удеса

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас у Бањалуци да статистички подаци показују да је кориштење мобилног телефона један од најчешћих узрока саобраћајних удеса, те апеловао на возаче да воде рачуна о безбједности саобраћаја.
Представљен ауто-симулатор на Тргу Крајине - Фото: СРНА
Представљен ауто-симулатор на Тргу КрајинеФото: СРНА

Трнинић, који је присуствовао представљању ауто-симулатора који на јединствен начин приказује опасност од кориштења телефона у вожњи, чиме је озваничен почетак кампање "Један позив мијења све - не користи телефон док возиш", указао је на значај одговорног понашања у саобраћају, али и поштовања законских прописа. 

- Грађанима смо омогућили да на симулатору виде какве су то посљедице ако користе телефон у вожњи, јер само ако возач скрене поглед са пута на мобилни телефон при брзини од 50 километара на час, он је већ прешао 50 метара - рекао је Трнинић.

Он је упозорио да се за тако кратко вријеме може десити свашта, те изразио наду да ће ова акција допринијети да се грађанима подигне свијест о овим опасностима.

Генерани секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је значај кампање, чији је циљ да возачима скрене пажњу на опасност од неправилног кориштења телефона у вожњи, као и других техничких помагала. 

- Подаци показују да је од око 37.000 возача њих 10 одсто користило мобилне телефоне, од којих су четири одсто то чинили мушкарци, а шест одсто жене - рекао је Бабић.

Генерални директор компаније М:тел Марко Лопичић позвао је све кориснике мобилних телефона да озбиљно схвате опасности које вребају при кориштењу ових уређаја током вожње. 

- Компанија М:тел бави се телекомуникационим услугама, али апелујем на све грађане да не користе телефон у вожњи, јер нема ништа вредније од људског живота - рекао је Лопичић.

Кампању реализује компанија М:тел уз подршку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Агенције за безбједност саобраћаја Српске и Ауто-мото савеза Српске и трајаће четири мјесеца.