latinica  ћирилица
06/06/2019 |  18:14 | Аутор: ТАНЈУГ

До краја јуна бар једно ново поглавље за Србију

Могућност да Србија у јуну не отвори ниједно поглавље у приступним преговорима са ЕУ није опција, речено је Тањугу у дипломатским изворима у Бриселу.
Србија и ЕУ - Фото: ТАНЈУГ
Србија и ЕУФото: ТАНЈУГ

Према посљедњим информацијама, Румунија, као предсједавајућа Савјета ЕУ, планира да за 27. или 28. јун закаже Међувладину конференцију са Србијом на којој би требало бити отворено бар једно ново приступно поглавље.

Њемачки и француски дипломатски извори у Бриселу наводе да је за отварње новог поглавља са Србијом неопходно испунити додатне услове као што су скидање државе са "сиве листе" Међудржавног тијела за борбу против прања новца.

Министар финансија Србије Синиша Мали током посјете Бриселу у мају најавио је да ће Србија "званично и формално" бити скинута са ове листе на конференцији тог тијела 20. јуна у Орланду.

На спекулације да би Србија могла да остане без и једног отвореног поглавља током румунског предсједвања ЕУ, дипломатски извори Тањуга напомињу да то "није опција".

Танјуг у Бриселу сазнаје и да је европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан у сриједу, 5. јуна, представио амбасадорима земља чланица ЕУ извјештај о напретку земаља у процесу проширења.

Послије представљања Пакета проширења у Европскиом парламенту прошле недјеље, Европска комисија је ове недјеље информисала земље чланице о напретку шест партнера са Западног Балкана и Турске у процесу евроинтеграција.

Извјештаји су представљени на нивоу радне групе за Западни Балкна у Савјету, али и директно амбасадорима земља чланица ЕУ.

Упоредо са одлуком о новим поглављима за Србију, земље чланице раде и на званичним закључцима који би на основу извјештаја Комисије о напретку земља Западног Балкана и Турске требало да буду усвојени у Савјета министра ЕУ 18. маја, а потврђени на састанку европских лидера 20. и 21. јуна у Бриселу.

У овом тренутку, нема информација у ком ће облику ти закључци бити усвојени и да ли ће ЕУ донијети или поново одложити политичку одлуку о почетку приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

У Бриселу објашањавају да ће јунски самит лидера ЕУ готово у потпуности бити посвећен избору кандидата за водећа мјеста у институцијама ЕУ и да ће редовни закљчци о проширењу бити у другом плану.