latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:04 ⇒ 07/06/2019 | 07:49 | Аутор: РТРС

Додик у Санкт Петербургу са Лавровом: Ојачати нафтну индустрију Српске (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се у Санкт Петебургу са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом, са којим је разговарао о политичким и економски темама, али и о укупним глобалним кретањима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, на маргинама Економског форума данас је имао неколико састанака. Први јутрос са шефом катарске дипломатије, гдје су разговарали о потенцијалним улагањима Катара у БиХ. Дипломатски значајнији свакако је био састанак са Сергејем Лавровом, министром спољних послова Русије.

Додик и Лавров разговарали су о побољшању односа Српске и Русије, али, како је рекао Додик, не постоје никакве препреке да се та сарадња, прије свега економска, прошири и на други дио БиХ, уколико за то постоји интерес. 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас у Санкт Петебургу са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, са којим је разговарао о политичким и економски темама, али и о укупним глобалним кретањима.

Додик и Лавров (Фото: РТРС)

На почетку састанка руски министар иностраних послова изразио је захвалност на љубазном дочеку у Бањалуци, коју је посјетио прошле године. Незаобилазна тема састанка била је политичка ситуација у БиХ. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик пренио је Лаврову, да је највећи проблем то што још није формирана власт на нивоу БиХ.

- Као што знате моја партија је добила подршку. Сада имамо Владу у Републици Српској која има двотрећинску парламентарну већину - рекао је Додик.

Ситуација у Републици Српској је потпуно стабилна и политичка и економска и социјална.

Додик је пренио став Лаврова да Русија пружа пуну подршку и приврженост дејтонском споразуму и владавини права. Тема састанка била је и сарадња Републике Српске и Русије у области привреде, пољопривреде, културе и туризма. Јачање и очување нафтне индустрије Српске биће приоритет, поручио је Додик.

- Разговарали смо о ономе што радимо радимо на плану економије. Радимо на плану јачања и очувања нафтне индустрије и вјерујем да ћемо успјети да кроз реконструкцију одређеног дијела нафтне индустрије очувамо тај капацитет - сматра Додик.

Додик и Лавров (Фото: РТРС)

Са Лавровом, Додик је разговарао и о сарадњи у вези сертификовања Ремонтног завода "Орао" у Бијељини, који би могао да врши репарацију и модернизацију хеликоптера руске производње, који су до сада сервисирани у Украјини.

- А сада због познате ситуације у односима Русије и Украјине ти хеликоптери из региона се не могу сервисирати јер руска агенција не даје сертификате институтима у Украјини, тако да је ово прилика да ми покушамо да прибавимо тај сертификат - истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Закључак састанка, поручио је Додик, био је да је сарадња Српске и Русије добра, али да би сарадња цијеле БиХ са Руском Федерацијом могла да буде боља, за шта је руска страна показала заинтересованост и жељу.

- На крају објективно гледано не постоји разлог да и другио дио БИХ буде укључен у многе пројекте. То Руси упорно истичу као потребу и они желе да сарађују са свима у БиХ - закључио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик са министром спољних послова Катара (Фото: РТРС)

Додик се састао и са шефом катарске дипломатије Мухамедом бином Абдулрахманом ел Танијем са којим је разговарао о сарадњи и инвестицијама. Катарска страна заинтересована је за изградњу хотела у БиХ, за увоз пољопривредних производа и индустријске робе.