latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:12 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Вишњевац: Руски језик заслужује водећу позицију у Српској

Руски језик заслужује водећу позицију у Републици Српској, о чему свједоче дубоке духовне, културне и језичке споне српског и руског народа, изјавила је Срни директор Центра за руске студије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Вишња Вишњевац.
Вишња Вишњевац - Фото: СРНА
Вишња ВишњевацФото: СРНА

Вишњевац је, поводом Дана руског језика, који се обиљежава данас, истакла да руски језик треба вратити у школе у Републици Српској и, истовремено, промовисати руску културу у цјелини.

Она је нагласила да је један од основних циљева Центра за руске студије при Филозофском факултету Пале враћање руског језика у школе и промоција руске културе, те напоменула да су недавно на округлом столу у Бањалуци отворили питање о положају руског језика и да су закључци са тог скупа упућени ресорном министарству.

Вишњевац је напоменула да су 22. маја, у организацији Руске хуманитарне мисије на Балкану и Центра за руске студије, на Филозофском факултету на Палама предавања одржали истакнути предавачи из Руске Федерације.

Према њеним ријечима, то је само почетак рада Центра за руске студије, који ће у наредном периоду сву пажњу усмјерити на промовисање руског језика на територији Републике Српске. 

- Осим тога, у току је лиценцирање новог студијског програма на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву под називом "Руски језик и књижевност и међународни политички односи". Овај иновативни програм јединствен је у цијелом региону и младима ће омогућити да стекну широк спектар знања из области русистике и политикологије, те ће и на тржишту рада имати веће перспективе - каже Вишњевац.

Дан руског језика обиљежава се на дан рођења великог књижевника Александра Пушкина /1799–1837/ који је творац савременог руског језика.