latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:29 | Аутор: РТС

Макрон писао Вучићу

Предсједник Француске Емануел Макрон упутио је писмо предсједнику Србије Александру Вучићу у којем му захваљује на подршци која је упућена након пожара у Богородичиној цркви у Паризу.
Макрон и Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Макрон и Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

Макрон је навео да је био посебно дирнут подршком коју је Србија упутила након пожара у Нотр Даму 15. априла.

- У име француског народа, срдачно Вам захваљујем на томе - написао је Макрон.

Истакао је да је тај догађај био трагичан за цијелу нацију.

- Изазвао је снажне емоције у Француској, јер је Богородичина црква дио нас, наше историје, коју смо гледали док је гута пламен. Богородичина црква у Паризу је катедрала свих Францускиња и Француза. Са свим својим суграђанима подијелио сам дубоку тугу, а моје мисли су биле посебно окренуте католицима свуда у свијету - навео је француски предсједник.

Указао је да је избјегнуто најгоре - није било смртних случајева, а структура катедрале, њена фасада и двије главне куле су спасене.

- Посебно бих истакао мобилисаност париских ватрогасаца и ватрогасаца из региона Ил де Франс, који су провели сате борећи се против ватрене стихије стављајући свој живот у опасност - навео је Макрон.

Подсјетио је да је та катедрала већ била оштећивана, али да је рушења и пљачке нису спријечили да се изнова издигне из пепела.

- Сви заједно ћемо је поново изградити и ја се на то обавезујем. Прикупљање добровољних прилога је покренуто већ дан након трагедије. Позваћемо највеће стручњаке из цијелог свијета да обнове Богородичину цркву. Већ сада, поруке као Ваша са изразима саосјећања, које нам стижу из цијелог свијета, посебно су нам драгоцјене - написао је Макрон.

- Захваљујући Вам још једном, молим Вас, господине предсједниче, да примите изразе мог веома дубоког поштовања - наводи у писму Макрон, посебно нагласивши захвалност за личну великодушност предсједника Србије.