latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:33 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Бањалука, Невесиње и И.Н.Сарајево обиљежили Спасовдан

Служењем свете архијерејске литургије и традиционалном спасовданском литијом, обиљежена је крсна слава града Бањалуке и Саборног храма Христа Спаситеља – Спасовдан. Спасовдан је и крсна слава Невесиња, Саборног храма у овој општини и Источног Новог Сарајева.

Бањалучки Храм Христа Спаситеља - данас је мјесто окупљања бројних Бањалучана. Присуствовали су светој архијерејској литургији, поводом славе града. 

- Ово је у Крајини и у Републици Српској најљепши дан, јер је слава општине а и овог дома, часног крста и ове цркве лијепе - рекао је Стојко Ерак из Бањалуке.

У традиционалној спасовданској литији учествовао је велики број грађана, као и представници градских и републичких власти. 

- Коначно лијепо вријеме, традиција која се поштује у нашем граду. Бањалука поштује слави и као што се у породици преноси са генерације на генерацију, тако се и у граду преноси - истакао је Игор Радојичић градоначелник Бањалуке.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић додао је да док је српског православног народа и Бањалучана, Спасовдан ће се славити.

Свечано је било и у Невесињу. Архијерејску литургију, уз саслужење свештенства, служио је владика Димитрије. Била је ово прилика и да грађани кажу шта су приоритети.

У инфраструктуру и друге пројекте претходних година уложено је десет милиона марака.

- Већ имамо благе најаве од Свислајон корпорације да ће вратитити погон у Невесиње, у другом облику, имамо преговоре и са другим инвеститорима - рекао је Миленко Авдаловић начелник општине Невесиње.

У Источном Новом Сарајеву, поводом крсне славе и Дана општине, литургија је служена у Цркви Светог великомученика Георгија на Врацама. Више од 600 припадника Прве сарајевске моторизоване бригаде уградили су живот у темеље Српске. 

- Апелујем на људе који одлучују о борачкој популацији да поведу рачуна о људима који су створили Републику Српску, да није било тога не би било ни овога данас сигурно - истакао је Благоја Ковачевић бивши командант батаљона Грбавица у Првој сарајевској механизованој бригади ВРС.

Oпштина биљежи позитивна привредна кретања. Добит привредног сектора расте, а број новорегистрованих дјелатности повећава се у континуитету. 

- Нама су интерес стабилна јавна предузећа која ће задовољавати примарне потребе о којем свака локална заједница брине, водовод и канализација, топлане, одржавање зелених површина кроз рад - навео је Љубиша Ћосић начелник општине Источно Ново Сарајево.

У оквиру обиљежавања славе општине синоћ је одржана свечана академија. Повељу општине добила је локална борачка организација.