latinica  ћирилица
07/06/2019 |  13:54 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Пленарна сједница Форума; Путин: Америчка валута - инструмент притиска (ФОТО/ВИДЕО)

У Санкт Петербургу одржана је пленарна сједница Међународног економског форума.
Пленарна сједница форума - Фото: РТРС
Пленарна сједница форумаФото: РТРС

Присутнима се обратио предсједник Русије Владимир Путин.

Учесницима су се обратили и предсједник НР Кине Си Ђинпинг, генерални секретар УН Антонио Гутереш, предсједник Бугарске Румен Радев, предсједник Владе Јерменије Никола Пашињан, те предсједник Владе Словачке Петер Пелегрини.

Руски предсједник изјавио је у обраћању да је повјерење према долару у опадању широм свијета и да је неопходно ревидирати његову улогу, будући да је америчка валута постала инструмент притиска на цијели свијет.

Путин је оцијенио да је велика грешка Американаца што су сами себи уништили сву предност коју су стекли још од оснивања актуелног финансијског Бретонвудског система.

- Тај систем је формиран још прије 75 година. Потом је усаглашен и Јамајски валутни систем, који је додатно потврдио приоритет долара у односу на друге свјетске валуте. Међутим, тада није ријешен главни проблем, а то је да се постигне баланс валутних односа. У међувремену су се појавили нови економски центри, порасла је улога регионалних валута и промијенио се баланс снага и интереса - указао је Путин.

Он је рекао да је упркос расту глобалне економије, актуелни модел међународних трговинских односа у кризи.

- План о развоју Русије не може функционисати изван глобалног контекста, Путин.

Он је рекао да се развој Русије не може градити без узимања у обзир унутрашњег, државног и глобалног плана, због размјера глобалног контекста, историје, културе, као и људског и економског потенцијала.

Путин је рекао је да би покушају САД да изгура кинеског гиганта Хуавеј са свјетског тржишта могли бити први знак доласка новог технолошког рата.

Путин је захвалио свим гостима на њиховом учешћу и пријатељству према Русији, за посвећеност заједничком раду и пословној сарадњи која је увијек заснована на прагматизму, разумијевању заједничког интереса, као и на међусобном повјерењу, отворености и јасним ставовима, јавио је ТАСС.

Предсједник Кине изјавио је да је ова земља спремна да дијели своје технологије са својим партнерима.

Како је рекао, Кина ће наставити да отвара приступ свом тржишту и ствара добронамјерну атмосферу за конкуренцију.

- Чврсто ћемо се држати принципа економске глобализације. Спремни смо да са свим партнерима дијелимо сву нашу технологију - рекао је Си Ђинпинг.

Пленарној сједници присуствовали су и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. 

Након пленарне сједнице, Цвијановићева ће се састати са представницима компаније Зарубежњефт.

Међународни економски форум ове године биљежи рекордну посјећеност - више од 1.500 компанија свијета, 17.000 панелиста, представника међународних влада, стручњака из разних области, али и хиљаде новинара који прате овај значајни скуп. 

Пленарна сједница форума (Фото: РТРС)

Повезане вијести:

Цвијановићева и Додик обишли штандове учесника Форума