X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/06/2019 |  15:19 ⇒ 19:47 | Извор: СРНА

Цвијановић: Веома важно што и Српска има своје мјесто на Економском форуму (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је за Срну да је овогодишњи Међународни економски форум у Санкт Петербургу у знаку сарадње двије велике свјетске силе Русије и Кине, али и сарадње са европским земљама и концепта регионалне и глобалне сарадње кроз интегрисање научних, привредних, еколошких, технолшких и других функција међу државама с циљем остваривања одрживог развоја.
Жељка Цвијановић - Фото: Тwitter
Жељка ЦвијановићФото: Тwitter

- Међународни економски форум у Санкт Петербургу показује способност Русије да окупи важне политичке личности, као и да се на овом престижном догађају, који окупља представнике бизниса на глобалном плану, размотре најважнији економски изазови, али и укаже на будуће правце развоја - истакла је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Цвијановићева је указала да је веома важно што и за Републику Српску има мјеста на оваквим догађајима.

- Поред учешћа на самом Форуму, имамо прилику да разговарамо и са руским компанијама које су важне за реализацију пројеката у Републици Српској какав је пројекат гасификације који договарамо са Гаспромом. Заинтересовани смо и за сарадњу у области дигитализације и на том плану успостављамо одређене контакте, а то је једна од најчешћих тема на сваком догађају који се бави развојем - истакла је Цвијановићева.

Фото: РТРС

С друге стране, каже она, свако ко данас намјерава реализовати велике пројекте, рачуна на Кину као великог инвеститора.

Предсједница Републике Српске и српски члан Предсједништва Милорад Додик учествују на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Фото: РТРС

Они присуствују и на данашњој пленарној сједници Економског форума, на којој су се обратили предсједник Руске Федерације Владимир Путин, предсједник Народне Републике Кине Си Ђинпинг и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Фото: РТРС

Пленарна сједница је централни догађај Економског форума у Санкт Петербургу, на којем и ове године учествују бројни шефови држава, као и више од 200 лидера водећих свјетских компанија.

Фото: РТРС

Предсједница Републике Српске требало би данас да се састане са представницима компаније Зарубежњефт.

Повезане вијести:

Цвијановићева и Додик обишли штандове учесника Форума