latinica  ћирилица
07/06/2019 |  20:49 | Аутор: СРНА

Ујић: Илегални мигранти морају поштовати законе у БиХ

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић каже да је у БиХ стоодстотно повећање прилива миграната у односу на претходну годину и да их је тренутно 5.500, као и да постоји могућност да се на овој рути нађу лица која могу бити пријетња за јавни ред, због чега се мора укључити Тужилаштво БиХ и оне који чине кривична дјела - процесуирати.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

- Морамо јасну поруку послати илегалним мигрантима у БиХ - они морају поштовати законе у БиХ и њима се повиновати - истиче Ујић.

Он је подсјетио да је у привременом прихватном центру "Мирал" у Великој Кладуши у уторак, 4. јуна, избила масовна туча у којој је учествовало око 100 миграната, нападнута и тројица полицајаца, те оштећено полицијско возило.

- Зна се који држављани којих држава се не подносе и те групе су биле раздвајане. Ми смо издвојили 23 лица која су била виновници те велике туче и одредили смо их за један блажи облик надзора, све смо их довезли код нас у Сарајево - рекао је Ујић за Телевизију "Н1".

Он је каже да ова лица немају документе и нису депортована, а да би био утврђен нечији идентитет потребни су мјесеци, јер је ријеч о сложеном процесу.

Ујић наглашава да има људи који дођу до БиХ, а да их ниједна безбједносна агенција не региструје.

Према његовим процјенама, мигрантска криза ће да потраје, а у наредном периоду, са љепшим временом, њихов број ће се повећати.

Ујић упозорава да, осим безбједносног аспекта, због великог броја миграната, БиХ пријети и здравствени проблем.

- Сигурно нећемо ријешити овај проблем без јачања Граничне полиције - напомиње Ујић.

Он каже и да је сигурно тачно да хрватски полицајци туку мигранте и противзаконито их враћају у БиХ.

- Имамо забиљешке из Унско-санског кантона и полиције, Граничне полиције, али и изјаве тих миграната да их враћају, не само из Хрватске, већ и из Словеније у Хрватску. Онда их хрватска полиција доведе у такозвани зелени појас - гранични појас. То је насилно враћање у БиХ - наводи Ујић.

Он је рекао да у мјешовитим миграцијама највећи број миграната долази из Авганистана, Пакистана, Алжира, просјечне старости између 18 и 35 година. Избјеглих и расељених лица, наводи Ујић, има између 10 и 12 одсто, док су остало економски мигранти.