latinica  ћирилица
08/06/2019 |  18:13 ⇒ 09/06/2019 | 10:19 | Аутор: РТРС

У Санкт Петербургу договорена гасификација Републике Српске (ВИДЕО/ФОТО)

На састанку предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, са представницима Гаспрома, договорена је гасификација Републике Српске.

То је и најважнији резултат вишедневне посјете Санкт Петербургу и Економском форуму, поручили су Цвијановићева и Додик. Тиме је и завршена њихова посјета Русији.

Гасификација Републике Српске и званично је потврђена. На састанку званичника Републике Српске, предсједнице Жељке Цвијановић и предсједавајућег Предсједништва БиХ, Милорада Додика са предсједником Управног одбора Гаспрома, Алексејом Милером утврђено је да ће Гаспром обезбиједити 300 милиона евра за израду гасовода са станицама које треба да појачају притисак и омогуће квалитетну испоруку гаса.

- Договорили смо се да се ускоро видимо и да на оперативном нивоу договоримо како даље. До јесени би требало да се изради, то ће радити Гаспром, пројекат, а ми да се приступу уговарању пролазку гасовоа кроз одређене посједе, неће се ићи на изузимање земљишта него ће се плаћати накнада да се цијеви укопају - истакао је Додик.

Гасовод ће се пружати од Бијељине до Бањалуке и потом даље до Приједора, рекао је Додик, а постоји могућност да се настави и ка Хрватској или Федерацији, уколико за то буде постојао интерес. Биће неопходна сагласност Савјета министара БиХ да се пређе граница на Дрини и доведе гасовод у Српску. Додик је увјерен да је гасификација у интересу и БиХ.

Састанак у Гаспрому (Фото: РТРС)

- Вријеме пред нама је да се припремимо, важно је да добијемо што је могуће боље услове за изградњу гасовода, ако ту буде Гаспром можда добијемо и повољније цијене за сам гас. У оквиру овог договорено се да се граде двије гасне електране, како је то предвиђено и у пројекту Јужног тока. Један у Бањалуци, а једна у Приједору. Са погоном који се гради у Зворнику, на бази укапања течног гаса, што значи да би се волумен гаса смањио за 600 пута и био припремљен за транспорт у оне дијелове гдје гасовод неће моћи доћи - поручио је Додик.

Састанак у Гаспрому (Фото: РТРС)

Земљиште кроз које ће пролазити гасоводне цијеви неће бити одузимано власницима путем експропријације, него ће им бити плаћена накнада за укопавање цијеви на дубину од 3м, након чега ће то земљиште бити враћено у првобитно стање. Гасификација Српске, али и потписана Мапа сарадње са Санкт Петербургом, показатељ су, каже предсједница Српске, да канцеларија Представништва Републике Српске у Санкт Петербургу одлично ради свој посао.

Цвијановићева је истакла допринос Представништва у повезивању привредних субјеката, као и у области културе и здравства, саопштено је из кабинета предсједнице Републике.

Да је сарадња с Русијом на високом нивоу показао је и сусрет Милорада Додика са шефом руске дипломатије, Сергејом Лавровом, током боравка званичника из Српске у Санкт Петербургу.

Српска је, каже шеф Представништва у Москви, Душко Перовић, посљедњих година постала видљива и препознатљива у Русији.

- Сви овдје знају шта је Република Српска. Имамо јако добре односе и они нам сами предлажу неке ствари. До нас је сада како ћемо све то да реализујемо - рекао је Перовић.

Он каже да Канцеларија у Санкт Петербургу, у којој је, за сада, запослено једно лице, омогућава лакшу комуникацију са градском управом и партнерима.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекли на крају посјете Санкт Петербургу су је изузетно важно што је Република Српска и ове године добила прилику да учествује у највећем Економском форуму који окупља свјетске лидере, а који одређују глобале економске трендове. Колико је велики овај Економски форум говори податак од прошле године - потписано је уговора у вриједости 400 милиона евра.

Очекује се да ће ове године тај износ бити и већи. Након бројних састанака са различитим званичницима и представницима руских компанија и Додик и Цвијановићева истичу да је најважнији састанак са представницима Гаспрома о гасификацији Републике Српске која би требало да почне већ крајем године.