latinica  ћирилица
09/06/2019 |  13:59 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Гасификација корак ка привредном развоју Српске

Посланици владајућих и опозиционих странака у Народној скупштини Републике Српске и чланови Одбора за привреду сагласни су да би најављена реализација пројекта гасификације Српске требало да Републици омогући привредни развој.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Предсједник Одбора Народне скупштине за привреду Максим Скоко, који је посланик СП, рекао је Срни да гасификација Српске, осим привредног развоја, повећава и њену енергетску стабилност.

- Природни гас као енергент до сада није довољно био заступљен у Српској. Када се уведе, поред индустрије имаће га и домаћинства, а то ће код нас омогућити и улагања у енергетске објекте чија би производња била базирана на природном гасу - објаснио је Скоко.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало је оцијенио да ће гасификација несумњиво много значити за привредни развој Српске, јер је гас јефтина, сигурна, стална и економски прихватљива сировина.

- Вјерујем да је ријеч о озбиљној причи и да ће доћи до реализације пројекта гасификације Српске. Свака помоћ привреди је добро дошла с обзиром у каквој ситуацији се она налази - навео је Бундало.

Он је констатовао да јефтинији енергент омогућава и помаке на плану повећања ефеката производње, што доприноси укупном економском развоју и новом запошљавању.

Члан Одбора Народне скупштине за привреду Недељко Ћорић, који је посланик СНСД-а, рекао је Срни да Српска спровођењем пројекта гасификације добија нову димензију у смислу развоја привреде, њене конкурентности и слично.

- То подразумијева и долазак неких нових инвеститора и отварање нових радних мјеста - оцијенио је Ћорић.

Он је рекао да је сигуран да ће пројекат гасификације Српске бити подржан од свих релевантних субјеката на нивоу БиХ, јер он позитивне ефекте не доноси само Српској.

- Очекујемо да ће сви нивои БиХ разумјети вриједност и важност овог пројекта, те му дати максималну подршку, иако живимо у компликованој заједници, каква је БиХ - рекао је Ћорић.

Члан Одбора Народне скупштине за привреду Милан Петковић рекао је да се гас на плану привреде и у индустрији показао као један од најисплативијих и најјефтинијих енергената.

- Увођење гаса ће засигурно донијети сигурност и конкурентност привреди - рекао је Петковић, који је посланик Уједињене Српске и потпредсједник Народне скупштине.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић договорили су јуче на састанку са предсједником Управног одбора "Гаспрома" Алексејом Милером у Санкт Петербургу гасификацију Републике Српске.

"Гаспром" би требало да обезбиједити 300 милиона евра за израду гасовода са станицама које треба да појачају притисак и омогуће квалитетну испоруку гаса.

Гасовод би требало да иде од Бијељине до Бањалуке и Приједора, а постоји могућност да се настави и ка Хрватској или Федерацији БиХ, уколико за то буде постојао интерес.

Конкретни разговори са представницима "Гаспрома" о гасификацији Српске требало би да почну већ крајем године.