latinica  ћирилица
10/06/2019 |  09:48 | Аутор: СРНА

Аграрна производња износиће 1,7 милијарди КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривееде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ће ове године, према процјенама, вриједност пољопривредне производње износити 1,7 милијарди КМ, док се укупна вриједност прехрамбене индустрије процјењује на 960 милиона КМ, што укупно чини близу 2,7 милијарди КМ.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Пашалић је нагласио да пољопривреда заједно са прехрамбеном индустријом један од три најважнија сектора у структури економије са трендом повећања и обима и вриједности производње.

Говорећи о исплати подстицаја, он је за данашње Вечерње новости истакао да је још прије мјесец дана Министарство исплатило све обавезе према произвођачима по основу подстицаја из 2018. године, а из 2019. године већ је исплаћено близу 15 милиона КМ, од укупно 71 милион КМ, колико износи аграрни буџет за ову годину.

Пашалић каже да ће укупан буџет за подстицаје у овој години износити више од 190 милиона КМ, те да ће приоритет бити капитална улагања, како у пољопривреди тако и у санацији хидромелиорационих система, али и унапређењу пословања у руралном подручју. Он истиче да је међу приоритетима и заштита домаће производње.

Према његовим ријечима, у сектору водопривреде, а нарочито у области санације хидромелорационих система у посљедње три године уложено је више него у претходних десет.

- Укупна вриједност пројеката износи око 215 милиона КМ. До сада смо урадили 40 километара заштитних насипа, и то дијелом нових, око 140 километара ободне каналске мреже, а регулација водотока је рађена у дужини од 60 километара - нагласио је Пашалић.

Он је додао да је створен и финансијски оквир од 100 милиона евра за изградњу система водоснабдијевања и канализације, чиме је до сада обухваћено 26 општина у Српској и утрошено око 50 одсто расположивих средстава.

Оно што пољопривредници очекују, нагласио је Пашалић, јесте да им закон да сигурност у производњи и пласману производа на отвореном тржишту и да их учини конкурентим у односу на друге произвођаче, па чак и ове из ЕУ.