latinica  ћирилица
10/06/2019 |  18:36 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Савјет безбједности УН расправљао о Космету; Дачић: Приштина спрема напад на сјевер

Савјет безбједности УН наредио је спровођење истраге због хапшења и пребијања члана УНМИКА током акције РОСУ на Косову. Генерални секретар УН подносећи редовни извјештај Савјету безбједности, осудио је акцију наовдећи да чланови мисије не смију бити хапшени нигдје у свијету. САД су с друге стране, навеле да је УНМИК-ова мисија завршена и да на 20 годишњицу од краја сукоба, јасно да је Косово независна дежава и да то сви морају прихватити.

Иако претучене и ухапшене Србе нису ни поменули, пребијање чланова УНМИК-а, ипак је изазвало бијес генералног секретара УН, који је обавијестио вијеће да није поштован имунитет службеника мисије, те да је против њих употријебљена "прекомјерна сила".

- Такође, имовина УН је на непрописан начин присвојена и претражена, кршећи имунитет особља УН. Упркос нашим захтјевима, власти у Приштини одбиле су да сарађују и да доставе информације у вези хапшења наших службеника, те су издале изјаву у којој проглашавају нашег службеника персоном нон грата, што такође није могуће - изјавио је шеф Унимка Захир Танин.

Шта је сљедеће? Да ли ће Савјет безбједности дозволити да Приштина протјера комплетну мисију УНМИК-а са Косова, упитао је Дачић.

- Имам информацију да они спремају напад на сјевер Косова. Ја вас питам овдје господо - шта ћете предузети?

Полиција Косова наишла је на оружани отпор насилних банди које су барикадама спречавали хапшење оптужених за корупцију, рекла је представница Косова, Вијора Читаку. Међу њима је, како је потврдила, био и УН-ов дипломата руске националности.

- Михаил Красношечнков је употријебио званично возило са УНМИК-овим таблицама да помогне спречавању косовске полиције да спвореде акцију. Полиција је нашла доказе да је он употријебио возило како би транспортовао моторну пилу која је послужила за пресијецање дрвећа којим су прављене барикаде - рекла је Читаку.

Кина је осудила потез Приштине, оцјењујући потез неприхватљивим. Велика Британије суздржала се од коментара, док су САД навеле да је неприхватљиво спречавати полицију.

На 20. годишњицу потписивања резолуције 1244 и Београд и Приштина имали су своје виђење њеног учинка.

- Народ Косова никад неће заборавити да је Савјет безбједности доношењем резолуције стао у одбарну хуманости на Косову, заустављању геноцида, гдје је 10.000 невиних људи убијено, 20.000 жена силовано, хиљаде још недостају. Никад нећемо заборавити да је више од милион избјеглица затекло домове у пепелу - изјавила је Читаку.

- Од 427 мјеста на Косову, 311 су постала етнички чиста - без Срба. Шта је то ако није геноцид? То вам говори о лажима да се десио геноцид над Албанцима. Па какав је то геноцид ако их је данас више него раније? - упитао је Дачић.

Амерички амбасадор при УН Џонатан Палмер навео је да двадесета годишњица доношења Резолуције 1244 представља знак да је вријеме да се крене напријед. Српски шеф дипломатије још једном је позвао Приштину да укине таксе.