X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/06/2019 |  08:06 | Извор: ТАНЈУГ

Дачић: Приштина планира да освоји Трепчу

Сљедећи циљ Приштине је "освајање Трепче", упозорио је у интервјуу за Глас Америке шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је у разговору, који је вођен послије сједнице Савјета безбједности УН, рекао да би један од циљева могао да буде и подметање разних експлозивних направа широм сјевера Косова и Метохије.

- Постоје таква сазнања и ми смо то подијелили за западним партнерима и они све то знају. То је велики изазов и зато сам упозорио КФОР, јер им је задатак да штите све грађане, без обзира да ли су Срби или Албанци, да спријече напад на сјевер Косова. Уколико то КФОР не уради, долазимо у велики ризик за дестабилизацију читавог региона - навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је рекао да постоје обавјештајна сазнања да приштинска страна намјерава да спроведе унилатералне акције, које би могле да изазову дестабилизацију на сјеверу КИМ.

Као једну од такви акција, навео је и недавну, наводно полицијску акцију, у којој је, како је истакао, употребљено више од 70 борбених возила, и примијењена сила према онима који су привођени.

- На сједници Савјета безбједности, без обзира колико неко има симпатије или не према Приштини, велика већина чланица је осудила понашање према припадницима УНМИК-а, говорила је о имунитетима, зато што и они имају потребу да заштите особље УН широм свијета - рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије указао је да је истакнута потреба да се сачува мир и стабилност у региону и да се настави дијалог и додао да је зато већина чланица СБ УН истицала да је неопходно укинути таксе.

Он је оцијенио да очигледно постоје неке индиције и жеље да се стално догађају неки једнострани потези и провокације, које ће одвлачити даље од дијалога и доласка до рјешења.

Дачић је рекао да је његов циљ да упозори међународну заједницу да КФОР предузме мјере, јер је, како је нагласио, за то надлежан и зато присутан на Косову и Метохији.

- Ми не бисмо вољели да дођемо у ситуацију да КФОР не жели да испуни оно што мора, а да се онда поставља питање да Србија треба да сматра да Резолуција 1244 више нема смисла, јер они неће да заштите Србе. Онда Србија мора да заштити свој народ. То нас води све даље и даље у ескалацију проблема. Зато мислим и надамо се да до тога уопште неће доћи и стално упозоравамо да такве амбиције Приштине морају да се контролишу и да се спријече ти планови како не би дошло до новог заоштравања у региону - рекао је Дачић.

Он је нагласио да Беогаду не одговара заоштравање, већ да жели наставак дијалога и долазак до рјешења.

Дачић је оцијенио да, иако углавном сви имају познате ставове у Савјету безбједности, битно је да је огромна већина чланица позвала на укидање такси.

Напоменуо је да постоји договор да ће до краја године бити одржана још једна сједница СБ о Косову и Метохији, највјероватније у октобру, док ће сљедеће године бити одржане двије сједнице.

Он је изразио наду да, послије најновијих инцидената на КиМ, више нико озбиљно не поставља питање о томе да ли УНМИК треба да остане или не.

- Нажалост, таква је ситуација да је међународно присуство и даље потребно на Косову и Метохији. Ми бисмо жељели и вољели бисмо да се што прије дође до мирног и трајног рјешења, онда више неће бити потребне ни сједнице Савјета безбједности, нити било какве међународне мисије - поручио је Дачић.

Осврнуо се и на реакције поводом фотографије, на којој се види да је на новчаници од 100 долара написао "Косово је Србија", наводећи да вјерује да се не би неки толико бунили да је написао да "Косово није Србија".

- Неко ми је рекао да уништавам имовину САД, па ја сам бар урадио на такав начин да сам написао на новчаници, која не припада Американцу. Нисам за разлику од њих бацао бомбе са осиромашеним уранијумом - рекао је Дачић за Глас Америке.