latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:19 ⇒ 12/06/2019 | 07:28 | Аутор: РТРС

На територији Српске неће бити мигрантских кампова

Хитна сједница Предсједништва због мигрантске кризе у БиХ, на захтјев Жељка Комшића, одржана је, али без конкретних мјера и одлука.

Предсједавајући Предсједништва Милорад Додик поновио је противљење ангажовању оружаних снага на граници са Србијом и Црном Гором, увођењу ФРОНТЕКСА и отварању миграционих центара у Републици Српској. Приједлог српског члана Предсједништва о ангажовању полицијских снага, али само у зонама уставне и законске одговорности, као помоћ Граничној полицији, биће предмет расправе на наредној редовној сједници, чији термин није прецизиран.

Мјесеци радне апатије бх министара у техничком мандату током којих су најодговорнији међу њима, умјесто нарастајућом мигрантском пријетњом, откривали "благодети" твитера и Фејсбука! И претходно, године јаловог "ауторитативног" убјеђивања како је све "под контролом"! А када је и дефинитивно ситуација измакла "контроли", а придошлице у БиХ заглављене палијама и ножевима, почеле да "заводе" ред, одлучили су "твитераши" у министарским фотељама да свој нерад "фактуришу" другима.

Тако је тек јуче сачињени "план мјера", само вербално - уз "посредовање" Жељка Комшића стигао у Предсједништво. Са закашњењем од најмање двије године, затражено је "јачање" пропусних бх граница и то, за српског члана Предсједништва неприхватљивим, ангажманом оружаних снага.

- Ја сам прије годину дана тражио управо такву мјеру, а они су рекли да је то немогуће да то није у надлежности војске. Тада сам се помирио с тим и сада је било логично да се у оквиру тога донесе таква одлука и с друге стране ја не могу да прихватим као српски члан Предсједништва да се војска распоређује на границу према Србији и Црној Гори - навео је Додик.

Као што је неприхватљиво и увођење европских заштитара. С обзиром да популарни ФРОНТЕКС од миграната штити само границе Уније, чија је чланица Хрватска, значило би то каже Додик додатно "армирање" излазне руте из БиХ.

Јер западне комшије ионако постављају високе металне заштитне ограде, какав је случај посљедњих дана са прелазом Маљевац. Умјесто војске и ФРОНТЕКСА, српски члан Предсједништва предложио је ангажовање ентитетских полицијских снага, али у складу са уставном и законском зоном одговорности. Па би полиција Српске заједно са граничарима штитила бх границу на територији само Републике Српске, а федерална и кантоналне на подручју Федерације. Но приједлог се није свидио Џаферовићу. Жарко "жели" баш као и "домишљати министри – твитераши да ентитеске и кантоналне полиције крстаре цијелом БиХ. Исти су сада ради и да терет мигрантске кризе "великодушно" подијеле са Српском.

- Терет мигрантске кризе се мора распоредити на цијелу БиХ. Није уреду да се терет подијели на два или три кантона. Предложио сам закључак да се донесе таква одлука. Господин Додик није прихватио - рекао је Шефик Џаферовић бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Додик је још једном поновио да се на простору Републике Српске неће градити мигрантски центри.

- И Република Српска не треба да буде колатерална прича у том погледу - закључио је он.

Заборавили су, напрасно, сарајевски "предлагачи" и да су, прије ширења мигрантске кризе, горљиво бранили миграције и азил као искључиву надлежност заједничког нам нивоа. Но, тада је Брисел за прихват миграната обећавао евре! Како год, пропао је још један покушај иницијатора сједнице - сарајевског "патриоте" Жељка Комшића да на Српској "искали" свој патриотизам.