latinica  ћирилица
13/06/2019 |  09:55 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрен Закон о унутрашњој пловидби; Гласање о апсолвираним тачкама дневног реда

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о унутрашњој пловидби Српске. Раније су посланици размотрили Приједлог закона о социјалном становању, којим се системски уређује ова област, носиоци реализације и корисници права.

<<< Пренос сједнице НСРС можете пратити и ОВДЈЕ. <<<

11.20 - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је циљ Приједлога закона о унутрашњој пловидби интензивирање саобраћаја на пловним путевима у Српској.

- Доношење овог закона потребно је и ради интензивирања саобраћаја, не само на ријеци Сави на којој је успостављен међународни режим пловидбе, већ и на осталим пловним путевима у Српској, а неопходно је и њихово одржавање да би пловидба била безбједна - рекао је Трнинић, образлажући законско рјешење на сједници Народне скупштини.

Он је истакао да би требало усвојити Приједлог закона о унутрашњој пловидби јер је постојећи, који је донесен 2001. године, претрпио три измјене и допуне, те да су у примјени уочене недоречености у вези са захтјевима безбједности пловидбе, као и обавезе усклађивања прописа са правним насљеђем ЕУ и праксом и стандардима Савјета Европе.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је наведено законско рјешење.

-----------------------------------------------------------------

Приједлогом закона о социјалном становању системски се уређује ова област, носиоци реализације социјалног становања, корисници права, општи и посебни услови, поступак и начин додјеле, управљање, одржавање, својина и располагање стамбеним јединицама, ка и закупнина и обавезе плаћања.

Овим законом се уређују и извори финансирања изградње и обезбјеђивања стамбених јединица за социјално становање, надзор и друга питања од значаја за ову врсту становања у Српској.

Представница Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љиљана Орешковић је образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини објаснила да је њиме дефинисано да се стамбено збрињавање у смислу социјалног становања обезбјеђује додјелом стамбене јединице у непрофитни закуп на одређено вријеме уз сигурност кориштења, док трају потребе за стамбеним збрињавањем и уз испуњеност општих и посебних услова, утврђених овим законом.

Она је подсјетила да је право на достојно становање је једно од основних права према Општој декларацији о људским правима.

Орешковићева је навела да се указала се потреба за уређењем ове области с обзиром на то да постоји огроман раскорак између потреба и могућности великог броја породичних домаћинстава у Српској, која не могу самостално ријешити стамбено питање, а међу њима су првенствено млади, млади брачни парови, демобилисани борци, ратни војни инвалиди, расељена лица, избјеглице и друге рањиве категорије.

Посланици Народне скупштине су оцијенили да је законско рјешење одлично јер је спроводиво и њиме се рјешавају питања социјалног становања.

На дневном реду је и Приједлог закона о безбједности критичних инфраструктура у Српској и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима.