latinica  ћирилица
13/06/2019 |  12:58 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Заједнички циљеви Српске и Србије према српској дијаспори

Влада Републике Српске усвојила је информацију о сарадњи у области образовања с циљем испуњавања заједничких циљева Српске и Србије према српској дијаспори, а Министарство просвјете и културе Српске предложило је потписивање још једног споразума о тој сарадњи.
Сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе СрпскеФото: РТРС

Текст споразума односи се на сарадњу коју ће два министарства заједнички остваривати у раду на његовању и очувању српског језика Срба у дијаспори, изради програма националне групе предмета за дијаспору и заједничких уџбеника, организовању допунског образовања ученика у дијаспори ради унапређивања васпитно-образовног рада, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Сарадња ће се односити и на реализовање заједничких пројекта на заштити српског језика и очувању ћириличког писма, израду заједничког наставног плана и програма и заједничких уџбеника, омогућавање заједничког коришћења свих капацитета у промовисању српског језика, омогућавање програма учења српског језика за Србе у дијаспори, дјеловање на очувању и развоју српског националног језичког и културног идентитета.

Биће организоване и љетне школе за дјецу из дијаспоре у Србији и Републици Српској, учешће ученика из дијаспоре на манифестацијама које организују стране потписнице, повезивање образовних институција и појединаца и обезбјеђивање наставног кадра, уџбеника и књига.

У ШКОЛАМА СРПСКЕ УСКОРО ИЗУЧАВАЊЕ КИНЕСКОГ ЈЕЗИКА

У школама у Републици Српској убудуће ће се изучавати кинески језик, одлучила је данас Влада Српске.

СТУДЕНТСКЕ ШКОЛАРИНЕ ОД 440 КМ ДО 1.500 КМ

Школарине за највећи број редовних студената који суфинансирају школовање у првом циклусу студија на јавним високошколским установама у Републици Српској за академску 2019/2020. годину износе од 440 КМ до 660 КМ, а у другом циклусу 880 КМ, одлучила је Влада Српске.

УСВОЈЕН ПРОГРАМ РАЗВОЈА ЈАВНЕ УПРАВЕ

Влада Српске дала је сагласност на Програм развоја јавне управе за период 2019-2023. године.

Влада је задужила надлежне органе управе да сачине своје акционе планове у којим ће бити садржани носиоци активности, рокови и начин извршења, као и потребна средства за извршење мјера предвиђених овим програмом, уз уважавање трогодишњег циклуса буџетског планирања Републике Српске.

Планови органа управе треба да буду усклађени са буџетом Републике Српске за сваку годину трајања Програма.

РАЗВРСТАВАЊЕ У ДРВНОЈ ИНДУСТРИЈИ ПРЕМА СТЕПЕНУ ПРЕРАДЕ

Влада Српске прихватила је информацију о разврставању привредних субјеката из области дрвне индустрије према степену прераде.

Министарство привреде и предузетништва је задужено да донесе рјешење о утврђивању услова и критеријума за разврставање и да именује комисију која ће урадити листу финалних и полуфиналних дрвопрерађивача и континуирано вршити разврставање у ове групе.

У комисију ће бити именовани представници Министарства привреде и предузетништва, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, предузећа "Шуме Републике Српске" и Привредне коморе Српске.

ПРЕСТАНАК ВАЖЕЊА ОДЛУКЕ О ВИСИНИ ТАКСЕ ЗА ДРЖАЊЕ ПАСА

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о престанку важења одлуке о висини таксе за држање паса, с циљем растерећења власника животиња, односно смањење оптерећења на минимум у Регистру пореских и непореских давања.

Разлог за доношење ове одлуке заснива се и на анализи реализације ове мјере, с обзиром на то да наплату врше овлашћене ветеринарске организације које у складу са Законом о ветеринарству у Српској и подзаконским актима спроводе све мјере здравствене заштите животиња које у једном дијелу финансирају и сами власници животиња.

Одлука је донесена у вези са закључком Владе Републике Српске број 04/1-012-2-730/19 од 14. марта године.