latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:16 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Студентске школарине од 440 КМ до 1.500 КМ

Школарине за највећи број редовних студената који суфинансирају школовање у првом циклусу студија на јавним високошколским установама у Републици Српској за академску 2019/2020. годину износе од 440 КМ до 660 КМ, а у другом циклусу 880 КМ, одлучила је данас Влада Српске.
Студенти по старом програму - Фото: РТРС
Студенти по старом програмуФото: РТРС

За мали број студијских програма првог циклуса из области умјетности школарина је од 1.000 до 1.500 КМ, односно 1.500 КМ у другом циклусу.

На сједници је констатовано да се цијена школарине није мијењала у посљедњих 10 година и да је, према свим расположивим подацима и анализама, далеко најнижа у односу на окружење, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Знатан број студената у потпуности је ослобођен од плаћања школарине, односно има статус студената чије се школовање финансира из републичког буџета на основу претходно постигнутог успјеха, у складу са уписном политиком која се претходно утврђује за сваку академску годину, наводи се у саопштењу.

Одлуком о висини школарине, Влада Републике Српске је, као и до сада, утврдила ослобађање појединих категорија студената од плаћања школарине - дјеца погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске, ратних војних инвалида, инвалида ВРС, студенти са инвалидитетом, дјеца без оба родитеља, те високошколци из породица са два или више студената првог циклуса студија.

- Приликом одређивања висине школарине Влада Републике Српске, ресорно министарство и јавне високошколске установе руководиле су се економском и социјалном ситуацијом у Српској, прије свега, имајући у виду стратешки циљ да се приступ високом образовању олакша и обезбјиеди што већем броју садашњих и будућих студената - наводи се у саопштењу.