latinica  ћирилица
14/06/2019 |  12:20 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Мићић: Сточарима једонставније процедуре за грађевинске дозволе

Град Бијељина поједноставиће сточарима процедуре за грађевинске дозволе за пољопривредне објекте ради лакше производње, најавио је градоначелник Мићо Мићић током посјете фарми Бобана Петрића у Доњем Магнојевићу на којој годишње буде узгојено између 1.500 и 1.700 товних свиња.
Градоначелник Мићо Мићић током посјете фарми Петрића - Фото: СРНА
Градоначелник Мићо Мићић током посјете фарми ПетрићаФото: СРНА

Мићић је рекао да газдинства морају да плате велике износе за претварање пољопривредног земљишта у грађевинско да би на њима градили објекте који опет имају пољопривредну сврху, што је, како је навео, апсурдно, саопштено је из Градске управе. 

- Ми смо раније то питање покренули пред Владом, али ништа није учињено. Поново ћемо покушати да посредујемо између произвођача и републичке власти да бисмо ријешили тај проблем - истакао је Мићић.

Он је фарму, на којој је тренутно 600 товљеника, тежине од 30 до 120 килограма, посјетио да би се упознао о проблемима и потребама сточара у Семберији и томе како Градска управа и Аграрни фонд могу помоћи произвођачима.

Петрић је рекао да је прошла година била лоша за свињогојство, док је у овој години ситуација нешто боље. 

- Уз помоћ подстицаја Министарства и града производња нам је за сад одржива. Буџет за свињогојство је повећан на 71 милион КМ, што је значајно боље, али ипак још недовољно за рентабилну производњу. Проблем је што државни подстицаји нису на нивоу европских или бар комшијских, тако да увозни производ буде јефинији од домаћег, иако је цијена производње готово иста. Додатни проблем је слободно, односно неконтролисано тржиште без царина - навео је Петрић.

Он је додао да је проблематичан и пласман робе. 

- Појединачно не производимо довољну количину товних свиња за домаће тржиште, а велики прерађивачи траже сталност у испоруци. Рјешење је удруживање у кластер - рекао је Петрић.

Он је навео да су у вези са тим предузете неке мјере, али су, како каже, још далеко од заједничког наступа на тржишту. 

- Са месном индустријом "ЗП комерц" имамо уговоре који су повољни и за нас узгајиваче, и за њих као прерађиваче наше сировине. Они су спреми да помогу, али и ми узгајивачи морамо да промијенимо свијест о начину производње и удружимо се - нагласио је Петрић.

Директор градског Аграрног фонда Иван Стевић подсјетио је да је Бијељина прва почела са подстицајима за пољопривреднике. 

- Од 2008. године издвајамо око 1,1 милион годишње за помоћ пољопривреди. Наши подстицаји намијењени су првенствено сточарству, воћарству и пластеничкој производњи - нагласио је Стевић.

У саопштењу се истиче да је Магнојевић село чији мјештани произведе највећи број товних свиња у Републици Српској, односно 30 одсто производње у Републици Српској, што је, ипак, само трећина потреба за домаће тржиште.