latinica  ћирилица
14/06/2019 |  16:52 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Расте износ за подстицаје из године у годину

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је Козарска Дубица међу првих 10 локалних заједница по пољопривредној производњи, а да пољопривредним произвођачима из те општине на годишњем нивоу, зависно од производње, буде исплаћено од 2,5 до 3,2 милиона КМ подстицаја.
Министри у Козарској Дубици - Фото: СРНА
Министри у Козарској ДубициФото: СРНА

- Добро је да тај износ расте из године у годину, што значи да расте и производња - рекао је Пашалић новинарима и додао да су у задњих пет година директни подстицаји пољопривредним произвођачима у Козарској Дубици исплаћени у износу око 13 милиона КМ, од чега премије за млијеко износе шест милиона КМ.

Пашалић је потврдио да је на састанку са начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем и његовим сарадницима разговарано и о водопривреди и бројним пројектима који се реализују на подручју те локалне заједнице.

- Од 2013. године до данас, из разних извора, уложено је овдје близу 16 милиона КМ, што су значајна средства. Наш је циљ да реконструишемо ободне канале који ће да евакуишу унутрашње воде и изградимо нове насипе који ће заштитити град и дубичко поље од ријека Уне и Саве - прецизирао је Пашалић.

Он је додао да су у том сектору у Козарској Дубици већ реализоване бројне интервенције.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић изјавио је да је са начелником Рељићем и његовим сарадницима разговарао о прекограничној сарадњи, пројектима и подршци коју нуди ЕУ и претприступни фондови.

- Договорили смо се да ће неки од службеника из општине Козарска Дубица доћи у Министарство, гдје ћемо дати сву потребну логистичку подршку да би они креирали одговарајуће пројекте, нашли партнере са хрватске стране и аплицирали пројекте који се тичу претприступне помоћи - рекао је Клокић.

Рељић је захвалио за посјету министрима Пашалићу и Клокићу, те помоћнику министра за спорт Драгану Јаћимовићу и навео да је тема радног састанка, између осталог био и преглед улагања која је Влада Републике Српске реализовала на подручју општине Козарска Дубица у областима пољопривреде, водопривреде, шумарства и инфраструктуре.

- Разговарали смо и о финансијској ситуацији општине Козарска Дубица јер они као министри већ познају наше проблеме, ситуацији у предузећу ХПК и у области дрвне индустрије, и имамо обећање министара да ће се и даље наставити са пројектима на подручју општине Козарска Дубица - рекао је Рељић.

Рељић је нагласио да су све инвестиције у Козарској Дубици углавном финансиране средствима Владе Републике Српске јер је општински буџет суочен са великим проблемима.