latinica  ћирилица
16/06/2019 |  13:45 ⇒ 17/06/2019 | 07:42 | Аутор: РТРС

Одбрана Сарајевско-романијске регије један од најтежих задатака (ФОТО)

На Сокоцу и Равној Романији обиљежен је Дан одбране Сарајевско-романијске регије у протеклом рату, за шта је живот дало 4.000 бораца Војске Републике Српске.

Одбрана сарајевско-романијске регије био је један од најтежих задатака Војске Републике Српске и без херојске борбе Сарајевско-романијског корпуса не би било ни Републике Српске, поручено је са данашњег обиљежавања Дана одбране сарајевско-романијске регије.

На Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу служен је помен и положени вијенци, а парастос је служен у манастиру Светог Георгија на Равној Романији гдје се у спомен цркви налази 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у одбрани ове регије.

Вијенце на Централни крст на "Малом Зејтинлику" положили су изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, изасланик предсједника Републике Српске Љубиша Ћосић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, представник Амбасаде Србије у БиХ Марко Ракић.

Вијенце је положила и делегација Народне Скупштине Републике Српске - потпредсједник парламента Соња Караџић Јовићевић и народни посланици Љубиша Крунић, Александар Главаш и Саво Вулић, те представници града Источно Сарајево, општина и општинских борачких организација Сарајевско-романијске регије, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

О тежини ратишта и величини поднесене жртве свједочи и епски егзодус сарајевских Срба, којима су, у рату крвљу одбрањена огњишта, моћници тек једним потезом пера у Дејтону препустили Федерацији. Српска, њене институције и народ никада неће заборавити и наставиће да чувају успомену на хиљаде погинулих и рањених бораца Сарајевско романијског-корпуса, који су своје животе узидали у њене темеље, поручио је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Фото: СРНА

Генерал Милан Торбица рекао је да је одбрана Сарајевско-романијске регије био је један од најтежих задатака Војске Републике Српске.

Торбица је рекао да не би било Републике Српске без херојске борбе Сарајевско-романијског корпуса.

Он је подсјетио да је Сарајевско-романијски корпус био у окружењу и да је имао два фронта - унутрашњи око Сарајева и спољни на спољним границама ове јединице и по планинама БиХ.

- Четири године борити се са много надмоћнијим непријатељем био је херојски чин. Захваљујући успјешном руковођењу корпусом првог команданта генерала Станислава Галића и Врховне команде, успјели су да очувају ову територију и народ и обезбиједе услове за стварање Републике Српске - рекао је Торбица.

Наводећи примјер херојске борбе Војске Југославије на Кошарама, Торбица је нагласио да су припадници Сарајевско-романијског корпуса "имали сваки дан Кошаре", јер су све бригаде у околини Сарајева биле стално у таквој ситуацији.

Он је додао да припадници Сарајевско-романијског корпуса треба да буду поносни на своју херојску борбу.

Генерал Торбица истиче да се данас обиљежава подвиг Сарајевско-романијског корпуса, који није дозволио да се пресијече територија под његовом контролом, али и побједа Војске Републике Српске и стварање Српске.

Фото: СРНА

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је веома важно обиљежавати све значајне датуме из српске историје, јер будућност припада онима који се најдуже и најдубље сјећају прошлости.

- На овом, као и на многим другим мјестима широм Српске, окупљамо се да би изразили своју захвалност, поштовање и дивљење нашим бесмртним херојима, поготово овдје на Војничком гробљу, пред стројем око 1.000 наших хероја и неколико хиљада бораца чија су имена уклесана у манастиру Светог Георгија на Равној Романији - рекао је Савчић.

Савчић каже да је поносан што је и сам био учесник многих битака око Сарајева, те подсјетио да су на данашњи дан 1995. године јединице укључене у одбрану Сарајевско-романијске регије десетковале Седму муслиманску бригаду и створиле услове за долазак нових српских снага и повратак положаја српске војске.

Организатор обиљежавања 16. јуна, Дана одбране Сарајевско-романијске регије у минулом рату је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Повезане вијести:

Чубриловић: Сарајевски Срби поднијели највећу жртву