latinica  ћирилица
18/06/2019 |  07:40 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" добитник награде за најбољи филм у Бугарској!

Филм "Лица Лафоре" режисера Дениса Бојића рађен у продукцији РТРС-а добитник је награде за најбољи филм у категорији филмова посвећених здрављу и медицини на 18. Интернационалном филмском фестивалу Црвени крст и здравље који се одржава у бугарском граду Варна.
Денис Бојић у Бугарској - Фото: РТРС
Денис Бојић у БугарскојФото: РТРС

У образложењу зжрија наводи се да је у питању епска прича која на упечатљив начин велича снагу људског духа. Фестивал је основан 1965. године у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом, Унеском, те Свјетском организацијом Црвеног крста. Овогодишњи фестивал се одржао под покровитељеством Црвеног крста Бугарске и потпредсједнице Бугарске Илијане Јотове.

На фестивал је пријављено више од 3.000 филмова из 118 земаља, а званичној такмичарској селекцији нашло се више од 70 филмова из 56 земаља, укључујући неке од свјетски признатих аутора као што је Вим Вендерс.

Филм документује судбину породице Гајић из Бањалуке, која је у борби са Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ту болест и спас млађе кћерке Милане.

Дугогодишња борба породице Гајић нада је за многе који битку бију с опаком и досад неизљечивом болешћу.

Филм "Лица Лафоре", дио је наставног програма средње школе "Абрахам Линколн" у Денверу. Осим средњих школа, у плану је уврштавање филма у Одсјек за генетику на Унивезитету у Денверу.

Филм је приказан на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину, те на АКХ клиници у Бечу.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болести, добио је и институционално признање, те је приказан у француском парламенту, у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.