latinica  ћирилица
18/06/2019 |  13:56 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Додик - Орбан: Српска ужива велико поштовање у Мађарској

У Будимпешти је одржана конференција за новинаре предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана.

 

Орбан је рекао да је на састанку разговарано о важним питањима.

- Разговарали смо о ситуацији у БиХ и односима са Мађарском. Мађарска ће подржати БиХ да се одржи јединство земље, те њено настојање за улазак у ЕУ - рекао је Орбан.

Истакао је да је друго важно питање интезивирање односа Мађарске са Бањалуком, односно Републиком Српском.

- Наши односи су добри. Српска има велико поштовање у Мађарској. Ипак, односе треба интезивирати, јер простора за дјеловање има - рекао је Орбан.

Орбан је нагласио да је сарадња Мађарске и БиХ  добра, те додао да ипак није онаква какву би хтјели.

- Постоје широке могућности за сарадњу Мађарске и Републике Српске, а пријатељство ствара добре предиспозиције за ту сарадњу - закључио је Орбан.

Он је захвалио Додику што је његовом посјетом Мађарској отворено ново поглавље у односима двије земље.

- Посјета Додика симболизује добре односе Мађара и Срба који су значајна мањина у нашој земљи - истакао је Орбан.

Додик је истакао да су Срби у Мађарској задовољни.

- Сарадњом Мађарске и Бањалуке могу се остварити бољи односи. Драго ми је да смо наишли на разумијевање како би могли размијенити идеје о привредној сарадњи - рекао је Додик.

Додик је упознао Орбана са стањем у БиХ истакавши да након октобарских избора у БиХ још није формирана власт, за разлику од Републике Српске која је своју власт формирала мјесец дана након избора.

Додик је истакао да је Мађарска спона између НАТО-а и БиХ и да је због тога веома важно да се разумију у вези са тим питањем.

Он је додао да се током тродневне посјете Мађарској састао и са представницима српске заједнице који су му пренијели задовољство да су Мађарска и њен премијер учинили све да њихов положај буде бољи него раније.

Повезане вијести:

Додик - Орбан: Јачаћемо сарадњу Мађарске и Српске