latinica  ћирилица
18/06/2019 |  18:48 ⇒ 19/06/2019 | 08:08 | Аутор: РТРС

Инцко би мигранте у Српску, али без резервног састава полиције!

Управни одбор Савјета за спровођење мира у БиХ окончао је дводневно засједање у Сарајеву, и констатовао да ни након осам мјесеци од општих избора није формирана власт на нивоу БиХ и Федерације. Политички директори затражили су ревизију Закона о Високом судском и тужилачком савјету, а за амбасаду Руске Федерације то је неосновани напад на правосудне органе БиХ. На крају, руски амбасадор издвојио је мишљење из Коминикеа. Валентин Инцко пренио је став да нема потребе за резервним саставом Полиције Српске, и позвао да се мигранти размјесте на територији Српске.

Док Аустрија затвара границу и пооштрава мигрантску политику, Валентин Инцко у БиХ заговара "мекши" приступ, а од Републике Српске тражи да размјести мигранте на својој територији.

- Може преко љета да дође до још већег прилива миграната. Биће још теже и све се своди на Унско-сански кантон. Ја мислим да у Републици Српској има још мјеста за избјеглице - тврди Инцко. 

Становници и власт Српске већ су показали хуманост и помажу мигрантима у транзиту, али се одлучно противе њиховом трајном смјештају. Полиција Српске активно помаже у контроли границе. Ипак, најављено формирање резервног састава као одговор на ескалацију мигрантске кризе, чланови ПИК-а дочекали су на "нож".

- Питање је због чега све то међународној заједници није јасно. Ми мислимо да нема разлога да се оснује резервна полиција било гдје, а поред тога није јасно како ће се то финансирати и због чега требају дуге цијеви - додао је Инцко.

С друге стране, Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске, има јасан став по том питању.

- Жао ми је што је на такав начин схваћена иницијатива МУП-а Републике Српске да се оснује резервни састав Полиције. То је једноставно иницијатива и претпоставка да се у закону створи могућност о формирању резервног састава који би био до 20 одсто од активног састава полиције - истиче Ћулум.

Политички директори ПИК-а затражили су измјене Закона о ВСТС које би обезбиједиле одговорност свих његових чланова, док је Инцко додао да још није окончан кривични поступак против Милана Тегелтије.

Руска амбасада, пак, сматра да БиХ правосудне институције заслужују услове за независан и ефикасан рад, а све друго је притисак. Нису се придружили коминикеу, јер је пристрасан и не одражава стварну ситуацију у БиХ.

- Убијеђени смо да је приоритетан задатак да се коначно заврши процес формирања Савјета министара БиХ на основу резултата општих избора, без икаквих вјештачких условљавања - пише у саопштењу Амбасаде Руске Федерације у БиХ .

Условљавање се, без сумње, односи на прилику да бх. власти пошаљу први Годишњи програм за НАТО, како је то наведено у закључцима ПИК-а. Валентин Инцко и чланови Савјета за провођење мира од руководства оба Дома Парламентарне скупштине из прве руке упознали су се са разликама у вези с наставком НАТО пута, што је кључни разлог због којег није формиран нови Савјет министара.

- Инцко је отворио састанак и дао ријеч нама, по реду у којем смо се очекивано различито понашали. Мој став је да смо ми домаћини у овој земљи и да он није имао право да овако сазове сједницу и каже "Имате пет минута да нешто кажете". На тај мој став било је реакција неких амбасадора, али Инцко нам није дао да одговоримо, већ је рекао "Готово, крај" - истиче Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

Мајкл Сканлан, замјеник високог представника у БиХ, истиче да би се могло наставити радити у техничком мандату.

- Инсистирали смо да ПС БиХ настави да ради и да формира Комисије. Истовремено, позивамо политичк лидере да формирају власт на свим нивоима, а док се не формира, постојећа власт да ради у техничком мандату - истиче Сканлан.

Посљедњих неколико сједница, Руска Федерација континуирано изражава неслагање са ставовима ПИК-а, а Српска и њени политичари редовно су таргетирани као реметилачки фактор. Зато пријатно изненађује закључак у којем ПИК осуђује намјеру да се оспори назив Републике Српске. Иако није наведено ко, јасно је да је ријеч о СДА која је раније најавила апелацију Уставном суду БиХ у вези са именом Републике Српске.