latinica  ћирилица
20/06/2019 |  10:50 ⇒ 15:50 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Економија одређује моћ државе (ФОТО)

Руски предсједник Владимир Путин више од четири часа одговарао је на питања руских грађана. Традиционална Директна линија се одржава 17. пут. На адресу Кремља је стигло више од милион питања из области здравства, образовања, спољне политике, социјалне сфере...
Руски председник Владимир Путин  (Фото:putnik / Алексей Дружинин) -
Руски председник Владимир Путин (Фото:putnik / Алексей Дружинин)

15.17 - Завршена конференција.

15.15 - На питање грађана да ли је Путину досадило да буде предсједник, руски лидер је одговорио: Да ми је досадило не бих се кандидовао за четврти мандат.

15.06 - Путин је обратио пажњу на саопштења да је "директна линија" – "представа специјалних служби". Предсједник Русије је са осмјехом рекао да то није тако. По његовим ријечима, у питању је рад на рјешавању проблема и трагању за њиховим рјешењима. Некад се таква рјешења налазе директно кроз дијалог.

14.45 - Путин: Употреба силе против Ирана због инцидента у Оманском заливу постала би катастрофа за регион
 
14.40 - Путин о могућем договору о Сирији са САД: Русија не тргује са савезницима и принципима
 
14.35 - Путин: Русија је једина велика војна сила која смањује расходе на одбрану

- Без обзира на скромне расходе на одбрану, Русија осигурава не само нуклеарни паритет, већ је иде два-три корака испред (осталих) по савременом наоружању - рекао је Путин.

Путин је нагласио да моћ државе, прије свега, одређује, не наоружање, већ економија.

14.30 - Путин: Русија је спремна за дијалог са САД онолико колико је то Вашингтон.

- Међутим, то неће бити једноставно. Санкције су велика грешка САД. Надам се да ће то једном схватити - рекао је Путин.

14:16 - Путин: За сада нема разговора о уједињењу Русије и Бјелорусије

14:15- Путин о Зеленском: Он треба да схвати да се не налази у комедији, већ у трагедији

Путин је саопштио да је 2000-их година гледао наступе Владимира Зеленског.

- Ради се о талентованом и духовитом човјеку. Међутим, то што се дешава у Донбасу није смијешно. Конфликте се не може ријешити без дијалога са самопроглашеним републикама, што Зеленски одбија. Ништа се не дешава, блокада се повећава - указао је предсједник Русије.

14.14 - Сајбер напади на "Директну линију" се настављају. Међутим, сви су успешно одбијени, саопштила је водитељка програма
 
14.10 - Путин против либерализације наркотика

14.00 - Путин: Не постији нигде чиста тржишна економија.

- Не постоји чиста тржишна или чисто административно-командна економија. Комбинована је присутна у целом свету. Чим почну проблеми у економији, расте улога државе. Чим се ситуација смири, држава излази из економије - објаснио је Путин.

Он је нагласио да се држава са комбинованом економијом, као Кина или Индија, брже развијају.

13.20 - Путин: Русија је деведесетих година била на ивици распада

Он је подсјетио на ситуацију у земљи ‘90-их година.

- Нећу да назовем бандом људе који су управљали државом деведесетих година. Међутим, желим да истакнем да је у то вријеме била потпуно уништена социјална сфера, индустрија, војна индустрија, Оружане снаге су биле практично уништене... Довели су државу до грађанског рата, до крвопролића на Кавказу. Држава је била на ивици да изгуби суверенитет и да се распадне. Наравно, људи који су радили ‘90-их година нису сви криви за то, али сигурно има и оних који за такво стање треба да одговарају - рекао је Путин.

13.10 - Много питања постављају Украјинци. Питају када ће добити руски пасош. Путин је рекао да ће питање ослобађања украјинских морнара бити ријешено договором.

12.50 - Забиљежен сајбер напад из иностранства током "директне линије"

12.35 - Путин: Приче да је Русија окупирала Донбас су глупост

12.20 - Путин саопштио губитке од санкција

- Нисмо се ни свађали ни са ким, нити то намјеравамо - одговорио је Путин на питање шта ће бити ако се Русија "помири" са западним државама.

- Од 2014. године Русије је од санкција изгубила око 50 милијарди долара, Европа – 240 милијарде долара, САД – 17 милијарди долара, а Јапан 27 милијарди долара - додао је он, говорећи о губицима од ограничавајућих мера које је Запад увео након што је Крим ушао у састав Русије.

11.50 - Грађани Русије живе теже, пошто се прије неколико година Русија суочила са неколико шокова који су поткопали домаће тржиште и негативно се одразили на социјалну сферу. Руси живе теже - рекао је. Међутим, ситуација се побољшава. 

Владимир Путин

11.45 - Путин: Има много проблема у здравству, али се та сфера развија. Очигледан је проблем недостатка љекара

11.35 - Путин тражи да се провери обраћање једног грађанина који је саопштио да ради за 10.000 рубаља (око 130 евра). Он сматра да је то против закона и тражи од органа да предузму мјере. Укључују се становници различитих области. Млада мама из Рославља се жали на дуге редове у болницама, недостатак љекара. Руководство болнице то негира.

11.15 - Прва питања се тичу плата, посебно радника у школству и здравству. Путин посебно наглашава важност подизања стандарда грађана и њихову сигурност.

11:11 - Владимир Путин почео конференцију. Питања ће предсједнику стизати и током цијеле емисије.

Оператери, директна линија са Путином (Фото: Sputnik / Рамиль Ситдиков)

11.10 - До 9 сати стигло је 1,5 милиона питања. Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, Путин је погледао велики број питања и разврстао их по приоритетима.

Руски предсједник Владимир Путин одговара на питања руских грађана (Screenshot/YouTube )

11.02 - Очекује се долазак предсједника Руске Федерације.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Како се очекује, ове године, Путин би могао тражити извјештај од губернатора, министара и чланова Владе о актуелним питањима која муче грађане.

Прошле године Директна линија предсједника Владимира Путина је трајала 4 сата и 20 минута.