latinica  ћирилица
20/06/2019 |  18:00 ⇒ 21/06/2019 | 07:20 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске за Печат: Грађани трпе због политичких игара Сарајева

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у нашој емисији Печат да формирање Савјета министара спречавају опструкције политичког Сарајева чија је намјера задржавање постојећег кадра из Српске.

Она је навела да се осјети блокада изазвана неформирањем власти на нивоу БиХ, која отежава или спречава реализацију врло важних пројеката, попут моста код Градишке, за које је потребна сагласност заједничких институција.

- Сада имате опште мртвило и незаинтересованост, имате људе који сједе и не раде посао. То су политичке игре Сарајева и наши грађани морају да знају да је то политичко мјесто из којег, по разним основама, долази политичка и економска штета коју они трпе - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће се та игра "обити о главу онима који је играју".

-  Грађани су рекли кога хоће да виде у власти. Њихова намјера је да задрже постојећу гарнитуру из Републике Српске у Сарајеву и смање политички простор који би СНСД требало да заузме, али то ће им се на крају вратити као бумеранг - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су партије из Српске које партиципирају у власти на нивоу БиХ у претходне четири године претвориле заједничке институције у завод за запошљавање, гомилајућио ионако бројну администрацију и трошкове.

Цвијановићева је рекла да је очекивала изостанак јединства странака из Српске након октобарских избора, али да вјерује ће оно бити реализовано када за то дође вријеме.

Предсједница Републике Српске је истакла добру сарадња са свим институцијама Републике, нагласивши да је њен приоритет на политичком плану стабилност и развој Српске.

- Отворили смо пројекте суштински важне за развој Републике. Договарамо се о даљем развоју, изградњи ауто-путева и других инфраструктурних пројеката, наставку обнове школа. Приоритет су ми омладина и дјеца и као предсједница Републике могу томе да се посветим на посебан начин -навела је она.

Цвијановићева је навела да ће носиоци власти у Српској наставити да раде на повећању плата и пензија, отварању нових радних мјеста и изградњи, у инфраструктурном смислу, развијене Републике, подвлачећи значај интегрисаног рада.

Када је ријеч о задужености, Цвијановићева је истакла да критике о задуживању не стоји, јер је ниво задужености у односу на БДП у паду, те да је Република Српска у односу на земље региона у најбољој позицији.

Предсједница Српске је нагласила значај дигитализације и опште модернизације привреде.

Говорећи о изјави високог представника у БиХ Валентина Инцка да мигранте треба распоредити на територији Републике Српске, Цвијановићева је рекла да је та изјава неозбиљна и да је Инцково вријеме исцурило.

Она је упитала зашто он и многи из међународне заједнице не населе мигранте у својим земљама, кад већ то препоручују Српској. Поновила је да Српска нема простор за смјештај миграната, нити могућности да их збрине, те да је став у вези с тим веома јасан.

Цвијановићева је рекла да Република Српска то не може да учини из безбједносних разлога и да став о том питању неће бити промијењен.

Предсједница Српске је нагласила да се Инцко и велики дио међународне заједнице противе свему што долази из Републике Српске и да је то не изненађује јер ни она није сагласна са његовим ставовима.

- Једна ствар је само којој се Инцко и велики дио међународне заједнице не противи, а то је да ми треба упорно да климамо главом на све што они говоре и раде и да слијепо прихватамо то што тражи политичко Сарајево. Кад бисмо то радили, њима би све било у реду, а све друго није - рекла је Цвијановићева.

У том погледу, предсједницу Српске не чуди то што се они противе резервном саставу полиције. Каже да ниједан закон у Републици Српској није донесен напамет, па ни онај који третира ово питање.

- Ми смо навикли на то да ће велики дио међународне заједнице бити против шта год да урадимо у Републици Српској - нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да су они довели грађане Српске у ситауцију у којој се питају ко њих више слуша.

- Није први пут да нисам сагласна са оним што високи представник говори, а то нас је у БиХ и одржало у овом удаљеном и конзервираном стању - сматра Цвијановићева.

Говорећи о састанку са помоћником замјеника секретара САД-а Метју Палмером и његовом противљењу резервном саставу полиције, Цвијановићева је рекла да би било нелогично да Американци мисле једно, а Инцко друго.

Она је навела да је са Палмером размијенила мишљења о јачању безбједносне ситуације, те да је разговарано о економским, политичким и регионалним темама.

Када је ријеч о сарадњи са дијаспором, предсједница Српске је рекла да су контакти са нашим људима из иностранства веома значајни, те да је недавно одржани Други форум дијаспоре задовољио очекивања.

- Форум дијаспоре је окупио многе који су заинтересовани за Републику Српску. Они су подршка политичком и економском развоју Српске - поручила је Цвијановићева у Печату.

Комплетну емисију можете погледати овдје.

Повезане вијести:

Цвијановићева у Америци о отварању нових радних мјеста у Српској