latinica  ћирилица
21/06/2019 |  09:25 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Додик: Библиотека у Минску величанствено здање националне баштине (ФОТО)

Национална библиотека у Минску је величанствено здање националне баштине, написао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у књизи у коју се традиционално уписују високи званичници који су посјетили ову институцију.

- Импресиониран сам Бјелорусијом и Минском, а ваша Национлана библиотека је велики храм писане ријече и културе. Ово импозантно издање, као и десет милиона докумената похрањених овдје говоре о значају овог културног здања за бјелоруске и словенске народе - написао је Додик у књизи високих званичника.

Додик се уписао у Књигу високих званичника (Фото: РТРС)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ поручио је да народ који има оваква културна здања има и своју будућност.

Додик је данас посјетио и фабрику "МАЗ" у Минску, а у вечерењим часовима Додик, заједно са свим гостима, састаће се поново са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, након чега ће присуствовати свечаном отварању Европских спортских игара.

Додик посјетио фабрику "МАЗ"

Подјећамо, Додик, који борави у тродневној посјети Бјелорусији, посјетио је данас Националну библиотеку у Минску, која је по броју књига једна од највећих у Европи, и разговарао са руководством ове културне институције.

Том приликом Додик је Националној библиотеци у Минску поклонио књигу "Српска, земља импресија".

Национална библиотека Белорусије основана је 15. септембра 1922. године. У њој се налази највећа збирка бјелоруских штампаних материјала и то је трећа библиотека на свијету по збирци књига на руском језику.

Бјелоруска Национална библиотека је главни информациони и културни центар земље. Садржи збирку више од девет милиона примјерака различитих медија. Генерисана је збирка библиографских, графичких, текстуалних, звучних и језичних база података, а у њу је укључено више од два милиона снимљених записа.

Осим што је функционална, Национална библиотека је и атракција града Минска.
Смјештена је у згради модерне архитектуре која је висока 72 метра и има 22 спрата. На врху зграде је опсерваторија из које се може посматрати цијели Минск.

Зграда се налази у парку на обали ријеке. Простор испред библиотеке користи се за многе јавне концерте и изложбе. С обзиром на то да је покривена стакленим панелима током дана свијетли као дијамант, а посебно занимљиво изгледа ноћу, када је најпрепознатљивије здање у граду.

Повезане вијести:

Додик наставља посјету Бјелорусији; Присуствује отварању Европских спортских игара

Додик у Бјелорусији са Лукашенком разговарао о сарадњи двије земље

Лукашенко: Додикова посјета значајна за развој односа