latinica  ћирилица
21/06/2019 |  12:19 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Додик упознао Додона: БиХ подијељена земља, Српска против НАТО (ФОТО)

Предсједник Молдавије Игор Додон рекао је да ситуација у његовој земљи сложена и да је земља подијељена између Русије и ЕУ.

- Увијек сам говорио да нећемо наступати ни за Русе, ни за Американце, већ за своју земљу - Молдавију, а од њих ћемо узимати оно што је најбоље - истакао је Додон на састанку са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Минску.

Додон је нагласио да његова земља не жели у НАТО савез.

- Моја странка /Социјалистичка странка/ која је побиједила на изборима је за Русију, а против НАТО. Нашли смо заједнички језик са партијом која је против Русије а за НАТО, и ставили смо мораторијум на сукобе. Овакву валст подржава 80 одсто становништва у Молдавији. Наставићемо са путем у ЕУ, али нећемо у НАТО и имаћемо добре односе са Русијом, ЕУ и Америком. Овај наш консензус подржава и ЕУ и Русија. Таквог примјера нема у региону - рекао је Додон.

Додао да ће овај консензус који су постигли сачувати бар неколико година и пожелио да и БиХ постигне консензус када је ријеч о ЕУ и НАТО интеграцијама.

Додик је рекао да је у БиХ ситуација још сложенија - три народа, три вјере и снажно присуство међународног фактора са високим представником.

- Мораторијум који је постигнут у Молдавији је добра прича. И ми у БиХ морамо кренути у рјешавање многих питања. У БиХ још није формиран Савјет министара, ту постоји застој, али контуре се назиру и надам се да ћемо нека питања у вези с тим брзо завршити - рекао је Додик.

Додик са предсједником Молдавије (Фото: РТРС)

Нагласио да је стање у БиХ, упркос свему, стабилно и да нема посебне нестабилности, напоменувши да је БиХ дио међународне коалиције за борбу против тероризма.

- Покушавамо добити кандидатски статус као и ви у Молдавији. Ту нам предстоји много изазова. Постоји начелна сагласност у БиХ у вези са европским путем, али Европа има проблема и све мање нуди рјешења. Постављају нам и високе стандарде које ћемо тешко достићи - истакао је Додик.

Додик је упознао Додона да је и БиХ подијељена у вези са интеграцијама у НАТО савез.

- Република Српска не жели НАТО, залажемо се за војну неутралност, за разлику од Бошњака и Хрвата. Бошњаци желе сагласност за НАТО као услов за формирање Савјета министара. Ми ћемо наставити сарадњу са НАТО, али смо против чланства - нагласио је Додик и подсјетио да је НАТО 1995. године бомбардовао Србе те да је, према анкетама, више од 90 одсто Срба против чланства у тај војни савез.

Оцијенио да ће питање чланства у НАТО и даље бити питање поларизације у БиХ.

Додик и Додон сагласили су се да је потребно поспјешити сарадњу на свим пољима, од привредне до културне, а посебно је указано на могућности економске сарадње на нивоу привредних комора које би требало да направе план могуће сарадње.

Саговорници су изразили наду да ће та садрања убудуће бити на квалитетнијем нивоу, те да би на јесен требало кренути са неким заједничким активностима.

Додик је позвао предсједника Молдавије да у наредном периоду посјети БиХ, што је он прихватио.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик дао је данас интервју за главну телевизију у Бјелорусији - Бјелорус један.

Фото: РТРС

Подсјећамо, Додик је јуче допутовао у званичну посјету Бјелорусији.