latinica  ћирилица
23/06/2019 |  21:25 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

Добој: Завршен "Гастро фест"

Етно-ресторан Чарда из Добоја побједник је данашњег такмичења у припремању чорбе, организованог у оквиру трећег уличног "Гастро феста", на којем су кулинарске вјештине представили ресторани са подручја Добоја.
Добој: Завршен "Гастро фест" - Фото: СРНА
Добој: Завршен "Гастро фест"Фото: СРНА

Друго мјесто припало је ресторану "Јлен из Кладара, а треће ресторану Три фењера из Буковице Велике.

Представник Чарде Милош Марковић каже да је тајна доброг котлића првенствено одабир квалитетних врста меса, добрих природних зачина, као и вјештине кувара која се стиче искуством.

Представник Ловачке секције из Текућице Дејан Урумовић каже да је за добар ловачки котлић неопходно више врста меса од дивљачи, као и тајни зачини, али од значаја је сам материјал од којег је котлић направљен и контролисање ватре.

Власник породичног газдинства из Бољанића Игор Јовић бави се пчеларством и производима од меда, али је поносан на ракију траварицу, која је комбинација траве иве и домаће крушке.

Представник Занатског Добојског пива Александар Јанковић изложио је домаће тамно и црно пиво, за које је користио само природне састојке - јечам, хмељ, квасац и воду.

Представник Винарије Јовић из Бањалуке Дубравко Јовић, који се представио сортама тамјаника шардоне, рајским ризлингом, вранцем и мерло бариком, каже да је задовољан реакцијом данашњих дегустатора.

Гастро фест је отворио градоначелник Добоја Борис Јеринић који је најавио да ће Градска управа и даље помагати манифестације и све добре идеје које подстичу да ова локална заједница буде привлачна за све.

Он каже да је Добој већ препознатљив по гастро понуди, и да се у овом граду могу појести добре чорбе - котлићи и друга јела.

Директор добојске Туристичке организације Адријана Ристић задовољна је данашњом манифестацијом за коју се пријавило тридесетак учесника, од којих се 10 надметало у такмичарском дијелу.

Своје производе изложили су локалне винарије и познати брендови, као и локални произвођачи пива, меда, ракије и осталих производа.

"Гастро фест" одржан је у Видовданској улици, а након такмичарског дијела организован је музички програм.