latinica  ћирилица
24/06/2019 |  07:57 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Београд: Поплављено 20 вртића; На снази метеоаларм (ФОТО/ВИДЕО)

Након што су обилне падавине погодиле синоћ сјеверне, западне и централне дијелове Србије, штета је огромна. На територији Србије на снази су жути и наранџасти метеоаларм.

РХМЗ Србије је упозорио на локалну појаву јаких пљускова са градом и олујним вјетром до уторка.

Највећих проблема било је на територији општине Палилула, тачније у насељима Борча, Овча, Крњача и Котеж, јавља РТС. Тамо су на терену припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, активиран је и тим за испумпавање воде са пумпама великог капацитета.

Ноћас је засједао кризни штаб Скупштине града Београда. Замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је послије обилних падавина поплављено 20 вртића и да је 6.000 домаћинстава било без струје.

Он је рекао да ће Секретаријат за дјечју заштиту расподијелити дјецу у друге вртиће док се објекти не санирају.

Навео да је најугроженија лијева обала Дунава, где је пало око 100 литара кише за 45 минута, што је количина која падне за један мјесец на територији Београда. Поплављено је стотине аутомобила, гаража, подрума, бројни угоститељски и услужни објекти, а озбиљно су угрожени и многи станови у приземљу.

Поплављен је и Дом културе "Студентски град" на Новом Београду.

На друштвеним мрежама грађани из различитх дијелова Београда поставили су снимке поплављених улица, обореног дрвећа...

Ауто-пут у дијелу на Новом Београду био је потпуно поплављен.

РТС наводи да су припадници Сектора за ванредне ситуације у Београду интервенисали 37 пута и да је из поплављених објеката спасено 12 особа.

Због обилних падавина, од синоћ је окретница трамваја у блоку 45 под водом. Екипе ГСП-а су на терену и труде се да извуку пет трамваја из потпољене окретнице.

У насељу Борча из поплављених кућа спасено је седам особа. Тамо је пало највише кише по квадратном метру - чак 100 литара.

Невријеме је захватило и Банат, Западну Србију, Шумадију и друге крајеве земље. Град који је достизао величину тениске лоптице, нанио је штету воћњацима и стамбеним објектима.

Повезане вијести:

Београд: Због поплаве грађани блокирали пут

Због поплава затворен ауто-пут Београд - Загреб

Невријеме у Београду: Улице под водом, гејзири на саобраћајницама

Град се сручио код Горњег Милановца, ванредна ситуација у Чачку