latinica  ћирилица
24/06/2019 |  11:58 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

У Хрватској од 1. јула лијече доктори без искуства

Од 1. јула грађане Хрватске лијечиће млади доктори, без радног искуства, који су тек завршили факултет.
Медицина - Фото: архив
МедицинаФото: архив

Они ће одређивати дијагнозе без обзира на чињеницу да нису стажирали нити стицали праксу радећи са искуснијим колегама.

Умјесто да као некада стажирају годину дана или као посљедњих година по пет мјесеци и тако стичу праксу, млади доктори ће од шест мјесеци до двије године лијечити пацијете под надзором доктора медицине, односно ментора, који би тебало да сједи уз њих у ординацији.

Међутим, хрватски медији преносе забринуте реакције љекара и медицинских стучњака који страхују да би овај систем могао да доведе до нежељених резултата.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Сплиту доктор Зоран Ђогаш каже да не би повјерио своје здравље "голобрадом доктору", који је тек изашао са факултета.

Он је рекао за Слободну Далмацију да му је као научнику тешко да схвати да студенте путем анкета питају да ли су спремни за самосталан рад и лијечење људи.

- Ако ико каже да се осјећа потпуно спремним за самосталан рад након било ког факултета, а посебно медицинског, лично му не бих повјерио своје здравље, нити бих га икоме препоручио - навео је Ђогаш, који је један у низу познатих љекара - скептика када је ријеч о докторима без искуства.

Проблем су и ментори, јер нико не зна одакле ће они бити изузети с посла и како ће бити плаћени.

У Хрватској је све већи проблем одлазак љекара и медицинског особља из земље, па је цијели медицински систем у опасности да се разруши.